puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
ryfka : przepisy użytkownika
-
-
Deser rabarbarowy z jogurtem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Autrka: "Jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego"
-
Koktajl mleczny rabarbarowo-pomarańczowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Autorka: "Ten koktajl łączy mleko z owocami, czyli to, co lubię. Jest słodki, ale nie przesłodzony. Orzeźwiający, dzięki kwaskowemu rabarbarowi. Szybki do wykonania, gdyż rabarbar gotuje się tylko kilka minut."
-
Kopytka
autor: ryfka
dieta: ovo-wege
Uniwersalne, do podawania ze wszystkim, na co przyjdzie nam ochota: z sosami, np. pieczarkowym lub koperkowym, ze śmietaną, z bułką tartą, gotowane, odsmażane lub pieczone. Ja bardzo lubię kopytka podane w dość niekonwencjonalny sposób - smażone z sypką papryką i posypane parmezanem.
-
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
-
-
Makaron z sosem pieczarkowo-szpinakowym i tofu
autor: ryfka
dieta: wegańska
Jakiś czas temu jadłam w restauracji sos zrobiony w ten właśnie sposób, z tą tylko różnicą, że był podawany do takich małych, okrągłych włoskich pierożków z farszem z koziego sera (niestety nie pamiętam jak się nazywały, może ktoś wie? albo zna przepis?). Danie było rewelacyjne! Ale sos ten doskonale pasuje też do makaronu. Od siebie dodałam jeszcze smażone tofu.
-
Tzatziki (cacyki)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Szyman: "Tzatziki, na które podałem przepis, pochodzą od Greka, który był szefem kuchni w restauracji, gdzie ja mam teraz przyjemność szefować i staram się trzymać wyuczonej receptury.
(...) Cacyki nie jest nazwą spolszczoną, tylko nazwą turecką (wym. dżadżik), a tzatziki nazwą grecką. Stanowi obok taramasalata, melitzanosalata i dip piperado trzon greckich mazideł. Głównym składnikiem tzatzika jest jogurt grecki: gęsty i kwaśniejszy niż rodzime produkty. Dostępny już w Polsce."
-
Kalafior w sosie szpinakowym
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jako dodatek do ziemniaków, makaronów, ryżu lub jako samodzielne danie.
-
-
Grzanki "pytlane"
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Mój synek uwielbia te grzanki, czasem robię mu je na śniadanie jako alternatywę dla kanapek.
-
Lemoniada
autor: ryfka
dieta: wegańska & RAW
Doskonała na letnie upały.
-
-
Salsa serowa
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
s.gaba: "Dla miłośników kuchni meksykańskiej. Świetnie nadaje się do tacos czy buritos. Salsa serowa jest do kupienia w sklepie, ale jej cena poraża. Zrobiona w domu jest bardzo smaczna, o ile nie smaczniejsza"
-
-
Sos serowy na ciepło
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Do makaronów, ryżu, naleśników i warzyw na ciepło w każdej postaci.
-
Sos serowy (twarożkowy) na zimno, z rzodkiewką i czosnkiem
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Do gotowanych, smażonych lub grillowanych warzyw. Świetny do pieczonych ziemniaczków.
-
-
Kremowy sos koperkowy
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Sos nadaje się do wielu potraw, np. do makaronu lub ryżu z ugotowanym kalafiorem i brokułem, do gotowanych na twardo jajek albo do różnych gotowanych lub smażonych warzyw.
-
Sos z natki pietruszki
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
"Ten wyśmienity sos znakomicie smakuje z gotowaną marchewką, smażonymi ziemniakami, zielonym groszkiem lub białymi szparagami"
-
Placki z cukinii i marchewki
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
"To proste danie na każdy dzień, które przyrządza się wyjątkowo łatwo. Jest niskokaloryczne, zdrowe, o delikatnym smaku."
-
Rosół
autor: ryfka
dieta: wegańska
-
Barszcz czysty
autor: ryfka
dieta: wegańska
-
-
Cukinie duszone po toskańsku (z pomidorami)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Jako danie samodzielne lub dodatek.
|