puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
ryfka : ocenione przepisy
-
Adżika (przepis od Niny z Moskwy)
autor: MILAK
dieta: wegańska
Przepis ten, sprawdzany przez całą moją rodzinę od lat, przywiozła babcia od znajomej z Moskwy - Pani Niny. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje.
To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup. Nie jest takie kwaśne. Podawać można do wszystkiego - do gołąbków, do obiadów, do papryki panierowanej, do frytek. U mnie je się to prawie ze wszystkim.
-
-
Afrykańskie spaghetti (african macaroni)
Genialny przepis na pyszne danie jednogarnkowe! Potrawę tą pokazała mi moja przyjaciółka z Mali :)
-
Agliata - średniowieczny sos czosnkowy z imbirem i cynamonem
autor: ~pat
dieta: wegańska
Jako że czosnek wymaga upieczenia w piekarniku, dobrze jest zaplanować wszystko tak, by można go było przygotować przy okazji pieczenia innej potrawy.
-
Ajwar
autor: pat
dieta: wegańska
Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)
-
Aksamitna zupa koperkowa
Pyszna i prosta zupka. Szkoda tylko, że śmietanka sojowa droga. :(
-
-
Aromatyczny sos (oliwa) do gotowanych warzyw
autor: Kinga
dieta: wegańska
Inspiracją były m.in. fasolka szparagowa z sosem sojowym i oliwą. Powstała wspaniała, aromatyczna oliwa, która razem z sosem sojowym stanowi wspaniały sos do warzyw, np. do fasolki szparagowej. Można ją również użyć do kraszenia ziemniaków. Efektownie wygląda, a drobno posiekany i usmażony czosnek delikatnie chrupie.
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Bajaderka
Kiedy byłam dzieciakiem na bajaderki mówiliśmy ziemniaczki :) Uwielbiałam je na równi z szarlotką i makowcem... do czasu, kiedy się dowiedziałam, że robi się je z resztek cukierniczych. Wtedy jakoś przestały mi smakować ;) Ale domowe bajaderki to zupełnie co innego - po prostu poezja! I takie proste do zrobienia :)
-
Bakłażan nadziewany ziemniakami z papryką, po hindusku
autor: pat
dieta: wegańska
To przepis wzorowany na potrawie podawanej w pewnej hinduskiej knajpie. Nie jest to oryginalny przepis kuchni hinduskiej. Potrawa nie jest ostra, pikantna ani taka, od której trza nos w rękaw obcierać raz za razem, raczej aromatyczna.
-
-
Bób - jak gotować, do czego wykorzystać
autor: Kuna
dieta: wegańska
Chyba na puszka.pl nie ma jeszcze wskazówek, jak gotować bób, więc podzielę się swoim dotychczasowym doświadczeniem. Jeśli macie własne tajemne sposoby to zachęcam do podzielenia się sekretami :)
-
-
Brokuł incognito w kwaśnej śmietanie
autor: autor anonimowy
dieta: lakto-wege
-
Brokułowo-serowy sos do makaronu
autor: chioma
dieta: lakto-wege
Bardzo proste, szybkie i pyszne danie na obiad:)
-
Brokuły z kalafiorem w sezamie
Tę potrawę podaję jako przystawkę do obiadu. Można ją także potraktować jako sałatkę. Także dla dorosłych.
-
Brukiew zasmażana "kuloch"
autor: pat
dieta: lakto-wege
Kuchnia śląska. Brukiew była w Polsce bardzo popularna przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Ma sporą wartość odżywczą. W wyglądzie przypomina rzepę, może też trochę selera, a w smaku kalarepkę.
-
-
Buchty - kluski drożdżowe gotowane na parze
autor: pat
dieta: lakto-ovo-wege
Kuchnia śląska. Kluski podawane są na słodko lub słono.
-
Cebularz
...zwany też pizzą dla ubogich jest charakterystycznym pieczywem lubelszczyzny.
-
Chili con soczewicas, granulas-sojas i fasolas z puszki czerwonas
autor: autor anonimowy
dieta: wegańska
Przepis nie jest mocno skomplikowany, choć czasochłonny.
Podawać z ryżem.
-
Chilli con lentilles
autor: pat
dieta: wegańska
Jest to wegetariańska wersja chilli con carne, w której zamiast ...[cenzura]... ;) występuje soczewica.
Marta: z tego co pamietam, bylo to calkiem niezle. Moja znajoma dodawala jeszcze drobno pokrojona marchewke i duzo posiekanej natki pietruszki. Ale to juz rzecz gustu.
-
Chińszczyzna z pekinką i boczniakami w lekko pomidorowym sosie
Urozmaicone smaki, urozmaicone faktury. Bardzo lubimy i tą chińszczyznę i pieprz syczuański :) Nadaje potrawom niesamowity aromat. Choć bez niego i tak wyjdzie dobre, to jednak warto go kupić. Jedyny problem, że ciężko go dostać...
-
Chleb - najprostszy przepis - bez wyrabiania!
autor: pat
dieta: wegańska
Fiona: "Chlebek przeze mnie upieczony stal bez przykrycia 4 dni i w ogóle się nie zsechł. Podziękowania dla Grażynki - autorki przepisu!"
|