puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
ryfka : ocenione przepisy
-
-
-
Pyszne ciasto z jabłkami i bakaliami
autor: Rena
dieta: ovo-wege
Edyta Szajnóg: "Polecam, bardzo oryginalny smak".
-
Pyszne Pesto Pietruszkowe, w którym natka pietruszki zupełnie zmienia swoją osobowość
- Chyba zamówię pizzę.
- Może poczekasz i chociaż spróbujesz spaghetti z pesto?
Kiedy talerze są już prawie puste:
- Dobrze, że nie zamówiłem pizzy.
- Znaczy spaghetti z pesto jest lepsze niż pizza????
- Lepsze. Jest jeszcze?
;D Pesto jest na prawdę wyśmienite - nie wiem czemu, ale nawet jedzone samo jest pycha! Nie czuć go pietruszkową surowizną. W ten sposób z przyjemnością wciągniemy cały pęczek, nawet jeśli za samą natką nie przepadamy :D Świetne jest też to, że nie topimy całości w oliwie - tłuszcz zawarty w pesto pochodzi wyłącznie z pestek i orzechów. Po prostu SAMO ZDROWIE! :)
Genialne do spaghetii lub innego makaronu, zwł. z surówką z pomidorów :), do kanapek i tostów, do naleśników i innych wrapów albo warzyw na ciepło. Hm, jako dodatek do zup jarzynowych też powinno się sprawdzić :)
-
Racuchy mega bananowe - precyzyjne proporcje
Pyszne same, z dżemem lub jogurtem. Świetny sposób na zagospodarowanie przejrzałych bananów - właściwie im bardziej przejrzałe, tym lepsze, znaczy słodsze i bardziej aromatyczne.
Przepis mojego Wojtka, ale wymasterowany przeze mnie. Testowany na znajomych - każde z nas ma już w pracy parę osób zawsze chętnych do pomocy w rozpracowaniu pudełka racuchów ;) Pozdrowienia dla testerów :)
-
-
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą)
Nie jest to żadne tradycyjne risotto, to po prostu ryż z warzywami i ziołami. Puryści kulinarni na pewno dostaliby apopleksji na widok tej nazwy, bo risotto przygotowuje się zupełnie inaczej. Przede wszystkim używa się surowego, a nie ugotowanego ryżu. Ale kiedyś danie to zaczęło u nas funkcjonować pod taką nazwą, więc niech już tak zostanie :) Początkowo był to farsz do papryki (wspaniale spisuje się w tej roli; nadziewać można różne warzywa, nie tylko paprykę). W końcu awansował do samodzielnego dania i wtedy właśnie zyskał nazwę risotto.
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
Ryż brązowy z kapustą
Zainspirowane jednogarnkowcem Ryfki :)
-
-
Ryż z brokułami, tofu i grzybami shitake
Uwielbiam brokuły, tofu i shitake. Było właściwie oczywiste, że potrawa bardzo mi zasmakuje. Ale smakuje też wszystkim innym, którzy do tej pory ją spróbowali :) Wyśmienite. Shitake rządzą!
-
Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry
Pyyyycha! :) Naśladowałam potrawę z Zielonego Świata - nieistniejącej knajpy z wege kuchnią malezyjską. Ostatnio zoptymalizowałam przygotowanie i uznałam, że wreszcie zasługuje na zapuszkowanie :) Bardzo wygodnie przygotowuje się to danie w woku.
-
-
Sałatka makaronowa z sałatą lodową, oliwkami i winegretem
Uwielbiam sałatki z makaronu z winegretem. Ta, ze względu na składniki, jest świetna szczególnie zimą. Sałata lodowa wprowadza chrupkość i świeżość - doskonale pasuje do makaronu.
-
Sałatka "szefa kuchni" (warzywa i jajka z sosem czosnkowym i serem żółtym)
autor: sangria
dieta: lakto-ovo-wege
Zainspirowana sałatką szefa kuchni w jednej z pizzerii ;-)
-
-
-
-
Sałatka z quinoi i tofu z kukurydzą, papryką, oliwkami i czosnkiem
Sałatka ta jest jak typowa sałatka ryżowa, tyle że zamiast ryżu dajemy quinoę.
-
Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)
autor: Fafik
dieta: wegańska
Pyszna zapiekanka, smakowałam nawet "wszystkożercom" ;)
-
Skordalia - grecki dip (pasta) ziemniaczano-czosnkowy
autor: Rena
dieta: wegańska
Jeść na przystawkę z bagietką lub pitą. Świetne też jako dip lub dodatek do warzyw smażonych (np. cukinii, bakłażana) lub gotowanych (np. buraków), a nawet do placków (ziemniaczanych lub drożdżowych).
-
Smalec wegetariański
autor: ~Andre
dieta: wegańska
Dla kogoś, kto nie może zapomnieć smaku chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W smaku i zapachu nie do odróżnienia. Tylko bardzo kaloryczny.
-
|