puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Sowa90 : ocenione przepisy
-
Brukselka z patelki z żurawiną i orzechami laskowymi
autor: EwaH
dieta: wegańska
"Jeśli chcemy wprowadzić do menu warzywo zaskakująco smaczne, wdzięczne w obróbce, tanie, lokalne i dostępne w zimie, sięgnijmy po brukselkę, zapominając o... gotowaniu." Zgadzam się w 100%!
-
-
Ciasteczka kokosowo-owsiane bezglutenowe
Wspaniałe! Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, słodkie i mocno kokosowe. Do tego łatwe w wykonaniu. A co najważniejsze - wegańskie i bezglutenowe.
-
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
Kotlety szpinakowe z kaszy jaglanej (bezglutenowe)
Miękkie i pyszne, zielone kotlety ze szpinaku i kaszy jaglanej.
-
Łężnie z sosem grzybowym
Danie warmińskie, podpatrzone w restauracji Natangia w Górowie Iławeckim i powtórzone "na czuja" w domu.
-
-
Mezalians, ziemniaczano-migdałowa zupa krem
Gotując zupę ziemniaczano-migdałową po raz pierwszy nie spodziewałam się, że uzyskam tak idealną kompozycję smaków. Cóż specjalnego może być w ziemniakach? Liczyłam wprawdzie na ciekawą nutę ze strony migdałów, ale do tej pory nie mogę się nadziwić, jak z połączenia tych dwóch składników może powstać tak obłędną zupa.
-
Mleko owsiane w pół minuty
Nadaje się do przygotowania ciast, naleśników, placków, owsianki, manny, niektórych koktajli. Do picia i musli mniej - choć to kwestia przyzwyczajenia i preferencji smakowych. Ma neutralny, lekko owsiany posmak i naturalną konsystencję (ważne, żeby nie zalewać płatków zbyt ciepłą wodą!). Przede wszystkim jest jednak błyskawiczne w przygotowaniu i obłędnie tanie - koszt ok. 0,30 zł za litr! :)
-
"Nutella" ze śliwek
Moim dzieciom... i mężowi bardzo smakowało :) Mnie w smaku przypomina kostkę piernikową.
-
Orzechowa pasta z tofu
Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D
Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Sernik wiedeński z tofu i brzoskwiń
Przerobiłem klasyczny przepis na sernik z tofu z Uczty Wege tak, żeby przypominał ten mojej mamy. Kilkanaście zjedzonych serników i idealny przepis opracowany :) Koniecznie nieco grubszy spód, żeby ciasto było wyczuwalne w smaku. Masa serowa o jednolitej konsystencji, bez cząstek owoców, ewentualnie z rodzynkami. Na górze żadnej kruszonki - jeśli już, to polewa z gorzkiej czekolady i płatki migdałów. Zazwyczaj znika w 1 dzień ;)
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Tofu-pasta o smaku wędzonej makreli :)
Banalnie prosta i pyszna wegańska pasta z wędzonego tofu, smakuje niemal identycznie jak pasta z twarogu i makreli.
-
Tort czekoladowo wiśniowy
autor: Nula
dieta: wegańska
Czytając listę składników potrzebnych do tortu, będziecie przerażeni. Ten tort ma z milion kalorii! Przygotowałam go na wegańską Wigilię w gronie znajomych wegan i wegetarian.
-
-
Wegańskie czekoladowe muffinki (bezglutenowe)
Przepyszne, bardzo delikatne z chrupiącą niespodzianką w środku.
-
|