puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
-
Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem
autor: ~Dorota
dieta: wegańska
Przepis kuchni indyjskiej.
-
Kalafior w sosie Aurora
autor: ~gaba
dieta: lakto-wege
Do zrobienia tej potrawy zachęciło mnie jej zdjęcie. I zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
-
Kalafior w sosie serowym (mmm...)
autor: ~katka
dieta: lakto-wege
Jak robiłam to pierwszy raz, to trochę się bałam, czy będzie zjadliwe, ale jest naprawdę pychotne:)
-
Kalafior z patelni
Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)
-
Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami
Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)
-
Kasza gryczana z dynią i pomidorami
To jest wariacja na temat przepisu "kasza gryczana z dynią i pieczarkami" - sama nie wiem, którą wersję bardziej lubię :-) Pomidory dają fantastyczny, świeży, lekko kwaskowaty posmak. Pycha!
-
Keczup z cukinii
Rok temu moja mama dostała od znajomej przepis na keczup z cukinii. Tak nam posmakował, że robimy również i w tym roku :)
-
Kokosowe yellow curry
autor: agata
dieta: wegańska
Kuchnia orientalna, tajska, głęboki smak i aromat mleczka kokosowego.
-
-
Kostka piaskowa (z tofu)
Bardzo dobrze komponuje się z kaszą jęczmienną i jakąś surówką - to nasze ulubione zestawienie :)
-
Kotleciki ziemniaczane z cebulą
autor: ryfka
dieta: wegańska
Nadają się do wszelkiego rodzaju warzyw, sałatek czy surówek. Dobrze smakują też polane sosem szpinakowym, pomidorowym, serowym czy pieczarkowym. Są uniwersalne - pasują do wszystkiego :)
-
Kotlety sojowe w occie (a'la śledzie)
autor: ~Maciek Śliwa
dieta: ovo-wege
Jestem wegetarianinem, ale tęsknię za smakami mięsnymi... Przygotowywałem właśnie na święta "rybę po grecku bez ryby", gdy naszła mnie myśl, że można zrobić zamiast śledzi opiekanych w occie to samo w oparciu o kotlety sojowe :))) Przed chwilą skosztowałem pierwszej próbki (5 godzin po przygotowaniu potrawy) - jest świetnie :)))
-
Kotlety sojowe w zalewie słodko-kwaśnej
autor: ryfka
dieta: wegańska
Idealna przystawka na przyjęcia, podawana na zimno.
-
-
Kotlety z ziemniaków i twarogu wędzonego
Moja ostatnia smaczna nowość odkryta przez przypadek to twaróg wędzony firmy Jana w dwóch smakach czosnku i pieprzu oraz papryki. Obydwa cieszą podniebienie, doskonałe na kanapki, jak i do sałatek. A również do kotlecików ;-)
-
Krokiety ziemniaczane w sosie z ogórków kiszonych
autor: ryfka
dieta: wegańska
Skład potrawy wyglądać może dla niektórych dziwnie (ogórki kiszone na ciepło?), ale krokiety te są zadziwiająco dobre :) Przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i od tej pory robię te krokiety od czasu do czasu. Świetne jako samodzielne danie, ale można też pewnie podać z jakąś surówką.
-
Kukurydza gotowana w kolbach
Bardzo wszędobylska potrawa :) Można gotować tradycyjnie, w mikrofali, na grillu. Surową lub z mrożonek. Można nawet gotować w czasie wyjazdów w góry lub nad jezioro nad ogniskiem. Smacznego :-)
-
Lemoniada
autor: ryfka
dieta: wegańska & RAW
Doskonała na letnie upały.
-
Makaronowa sałatka "włoska" z suszonymi pomidorami i czosnkiem marynowanym
Sałatkę ową pokazał pan w telewizorze. Zrobiłam, bo miałam w domu suszone pomidory, i nad wyraz mi zasmakowała :)
-
Makaron ryżowy ze szpinakiem i smażonym tofu
Największa pycha! Idealna na zdrowy i szybki obiad.
-
Makaron ze szpinakiem i niebieskim serem
Danie własne, powstało w wyniku mutacji innego szpinakowego makaronu, ta wersja zawiera kremowy sos o wyraźnym pikantnym smaku sera pleśniowego, który dopełnia smak czarnego pieprzu.
-
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
autor: ~elca
dieta: wegańska
Smak może być dość specyficzny ze względu na szpinak i na suszone pomidory, które smakowo jednak różnią się bardzo od świeżych.
Mnie jednak ta potrawa zachwyciła - a myślałam, że nie lubię szpinaku!
-
-
|