puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Sałatka z wędzonego twarogu
Sałatka jest rewelacyjna - pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu! Jedyny problem mogą mieć niektórzy z kupieniem głównego składnika - wędzonego twarogu. W Wielkopolsce jest dostępny twaróg wędzony, w różnej wielkości kostkach zapakowanych w folię, z mleczarni Jana ze środy Wlkp. Ja kupuję taki "z czosnkiem i pieprzem". Ta sama mleczarnia produkuje twaróg solankowy wędzony, który też się nadaje, ale jest bardziej miękki i może się w sałatce rozciapciać na miazgę.
-
Samosy
autor: kiń
dieta: wegańska
-
Shepherd's pie (zapiekanka pasterza)
autor: Fafik
dieta: wegańska
Pyszna zapiekanka, smakowałam nawet "wszystkożercom" ;)
-
Smażone cebulowe krążki curry
Podawać z dipami, oprószone ulubionymi przyprawami (kminkiem, papryką). Tak samo można przyrządzić inne warzywa: polecam brokuły i płatki karczocha!
-
Sos beszamelowy
autor: pat
dieta: wegańska
Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.
-
Sos do spaghetti z granulatem sojowym (a'la spaghetti bolognese)
autor: ~Megana
dieta: wegańska
Robię to spaghetti od tylu lat, że już dawno nie pamiętam skąd przepis pochodzi. W naszym domu potrawa ma takie powodzenie, że od razu robię ją z podwójnej porcji składników.
-
Sos serowy na ciepło
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Do makaronów, ryżu, naleśników i warzyw na ciepło w każdej postaci.
-
-
-
Szarlotka z budyniem
Jak byłam młodsza, to mama często robiła nam taka "szarlotkę". Postanowiłam więc zrobić ją znowu, tylko że w wersji wegańskiej. Jest naprawdę pyszna, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło :)
-
Sznycel z selera
Smaczny, bardzo prosty w wykonaniu sznycelek na obiad i każdą inną okazję.
-
-
-
Szpinak z serkiem topionym i czosnkiem
autor: pajka
dieta: lakto-wege
Można jeść danie samo albo nadziewać naleśniki lub ciasto francuskie - pełna dowolność.
-
Szuszone pomidory w oliwie (domowej roboty)
autor: ryfka
dieta: wegańska
Olga Smile: 'Jest to przepis o czysto włoskim rodowodzie. Pomidory suszone zalane później oliwą używane są głównie jako zimna przekąska, jako główny składnik spaghetti (spaghetti, suszone pomidory, świeże listki bazylii, parmezan – super!), a ja najbardziej lubię jeść je prosto ze słoika, położyć na świeżej bagietce z masłem i zajadać z apetytem.'
-
-
Tofu lub cieciorka curry z pomidorami - proste i pyszne
U mnie w domu zawsze robimy z minimum 3 kostek, bo niesamowicie szybko schodzi. Z 1 kostki wystarcza dla 1-2 osób. Pycha!
-
-
-
Zapiekanka makaronowo-pomidorowa z granulatem
Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu zapiekanka makaronowa, do tego pyszna i sycąca :)
-
-
Ziemniaczana zapiekanka czosnkowa
autor: pat
dieta: wegańska
Bożenka z Wilna: "Zapach cudowny, a smak jeszcze lepszy. Mniammm...."
-
-
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
-
Zupa pomidorowo-kukurydziana
autor: Olexy
dieta: wegańska
Zupa, jak to z zupami często bywa, jest niezwykle szybka i prosta w wykonaniu. Bardzo aromatyczna, sycąca i kolorowa, dla fanów pomidorowej, jak i tych, którym wersja tradycyjna już się nieco znudziła :)
|