puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Ach! Prosta i wspaniala zupa z soczewicy
autor: ogia
dieta: wegańska
Zjadłam przed chwilą 2 miski :) Niestety, nie miałam bułeczki... ;) Dopisek po półgodzinnej przerwie: zjadłam trzecią miskę z bułeczką :]
-
-
A'la risotto z pieczarkami i papryką
Prosta, szybka w wykonaniu i smaczna potrawa.
-
Apetyczna dynia z fetą i pomidorem
autor: ~daffnia
dieta: wegańska
Danie wspaniałe kolorystycznie i smakowo. Egzotyczne połączenie dyniowej słodkości, słonej fety, pieprzności i pomidorowego kwasu. PRZEPYCHOTKA :-)
-
-
Aromatyczna jarzynka z włoszczyzny
Fajne danie obiadowe. Ja podaję z kaszą jaglaną. Można ją zastąpić kuskusem, kaszą jęczmienną, gryczaną itp., ale ja najbardziej lubię właśnie tą wersję.
-
-
Babka ziemniaczana z pieczarkami
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i surówkami.
-
Bakaliowe ciacha-bułeczki
autor: pat
dieta: wegańska
Można wsuwać na gorąco, można na zimno.
-
Balsamiczne szparagi z marchewką
Pycha i bardzo atrakcyjnie wygląda :) Świetnie komponuje się z ryżem. Można też podać same szparagi, jeśli mamy ochotę na drobną przekąskę, a nie sycący posiłek.
-
Banalnie prosta zupa z dyni
Dziś zakupiłam kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który widziałam w TV i po zmianie składników na takie, które miałam w kuchni wyszła bardzo esencjonalna, aromatyczna i banalnie prosta zupka :)
-
"Bandgobhi alu sabji", czyli sabdżi z ziemniaków i kapusty
autor: ~Kuna
dieta: wegańska
"Bandgobhi" to kapusta, "alu" to ziemniaki.
-
-
Bardzo zdrowa i pożywna sałatka kapuściana z fasolą i ogórkami kiszonymi
autor: Ceceg
dieta: wegańska
Surówkę należy jeść jako oddzielny posiłek, ponieważ zawiera białko (niełączliwe z węglowodanami!), zresztą można się nią bardzo nasycić i nie warto psuć sobie smaku niczym innym ;)
-
Barszcz czerwony najpyszniejszy (czysty, bardzo esencjonalny, bez cukru!)
Sekretem barszczu jest dodanie jak największej ilości buraków. Wody powinno być tylko tyle, żeby przykrywała buraki. Wtedy barszcz wyjdzie przepyszny, aromatyczny, wspaniały! I wcale nie trzeba go dosładzać, bo słodycz buraków w zupełności wystarcza :) Nauczyłam się tego od siostry i od kilku lat robimy na święta właśnie taki barszczyk. Zresztą nie tylko na święta :)
-
Basbusa - słodkie, leciutkie, kokosowe ciasto arabskie (bez mąki!)
Powiem wam, że przepis przerósł moje oczekiwania - ciasto jest "puszyste", delikatne, pysznie kokosowe :) A do tego jak śmiesznie się robi - płyn dodaje się dopiero po upieczeniu :o Na pewno jeszcze do niego wrócę. "Jest bardzo słodkie, smakuje jak egipskie słodkości" - tak jest często komentowane, ale ja robię duuuuużo mniej słodkie niż tradycyjne... cztery razy mniej słodkie ;)
-
BB - boczniaki duszone z brokułem
autor: Kinga
dieta: wegańska
Danie jest bardzo proste, ale wyjątkowo smaczne. Grzyby wspaniale przesiąkają smakiem brokułów. Do tego gotują się tyle, co ziemniaki, tak więc jeśli robicie obiad, nie musicie patrzeć na zegarek. Nastawiacie wszystko w tym samym czasie :)
-
Biała kapustka
Ulubiona i tania:)
-
Biały barszcz (na kwasie z kiszonej kapusty)
autor: ~wd
dieta: wegańska
Vlada: "To jest potrawa z regionów, z których pochodzę. Wg Makłowicza i pewnie większości społeczeństwa polskiego żurek robi się z mąki razowej a biały barszcz z mąki żytniej, ale w moich rodzinnych okolicach biały barszcz to po prostu zupa z kwasu z kapusty kiszonej."
-
Bigos bez kapusty (pieczarkowo-marchwiowy z ogórkami kiszonymi)
autor: ~w.d.
dieta: wegańska
Ania D.:"Bigosik jest intensywny w smaku dzięki połączeniu w potrawie grzybów i ogórków kiszonych. Jest to danie, które nieodmiennie bardzo smakuje gościom. Można podawać je na obiad np. z ziemniakami lub po prostu z dobrym, razowym pieczywem."
-
Bigos według Mathildy, z brukselką, grzybami i czerwoną papryką
Lekko pikantny wegański bigos. Porcja 330g dostarcza 120 kcal.
-
-
Bigos z kabaczka, selera naciowego i kiszonych ogórków
Do takiego bigosu można dodać warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ale o jego niepowtarzalnym smaku przesądza kabaczek, kiszone ogórki i seler naciowy, więc koniecznie je dorzućcie.
-
Blok "czekoladowy" z kaszy jaglanej
autor: pczr
dieta: wegańska
Przepis powstał zupełnie przypadkiem. Próbowałam zrobić kulki kakaowe otoczone wiórkami kokosowymi. Jednak masa na kulki wyszła mi za rzadka - nie dało się z tego formować kulek. Dosypanie suchych składników dla zagęszczenia masy niewiele pomogło z racji tego, że niewiele miałam już maku do dosypania. Postanowiłam uratować masę dodając proszek do pieczenia i tworząc z tego ciasto. Wyszło super!
-
Bobomole (fałszywe guacamole)
autor: pat
dieta: wegańska
Czarek Gmyz: "Lubię guacamole jako, moim zdaniem, świetny dodatek do chipsów. Niestety w Polsce awokado nie należy do najtańszych i gdyby chcieć tak jeść to częściej lub przygotować na imprezę, to można zbankrutować. Wczoraj jednak jedząc bób wpadłem na to, że może on przecież wspaniale udawać awokado. Jak pomyślałem, tak zrobiłem, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zrobiłem nawet eksperyment i znajoma Szwedka, której zawiozłem słoiczek, zrecenzowała: gdybyś mi nie powiedział, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyła."
|