puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Thuvien : ocenione przepisy
-
Budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym
Pyszny "budyń" z kaszy jaglanej - mój synek go uwielbia :))
-
Ciasteczka owsiane słooodkie
Ciateczka owsiane na długi wieczór przed tv :P
-
Ciasto czekoladowo - bananowe
autor: Nula
dieta: wegańska
Mocno czekoladowe ciasto przekładane bananami.
-
"Cygan" czy "Murzynek"
autor: ~...chryzantemka...
dieta: wegańska
Czy to "Cygan" czy "Murzynek"... nie mam pojęcia... WAŻNE że: tanio, szybko i palce lizać :))))
-
Czerwony gulasz pieczarkowy
Potrawa przypomina trochę w smaku popularnego strogonoffa.
-
Domowy bulion krok po kroku - sekret smaku twoich zup
Bulion z kostki nigdy nie dorówna domowemu, nie osiągniemy mistrzostwa sięgając po przyprawy do zup, vegety i inne wynalazki - nie ma się co oszukiwać! Spróbujcie przygotować bulion samodzielnie, a wasze zupy będą aromatyczne i przepyszne - koniec z marudzeniem że kompletnie wam nie wychodzą :) Bulion jest prościutki w przygotowaniu, poradzą sobie nawet nowicjusze, więc nie ma sie co zastanawiać. Co więcej, wystarczy przygotować go dzień wcześniej, żeby później mieć ekspresowy wręcz obiad :) Mozna go też zamrozić, jeśli mamy wystarczająco duży zamrażalnik. Totalne leniuchy mogą sięgnąć natomiast po włoszczyznę z mrożonki - już szybciej i prościej być nie może ;)
-
Fantastyczny gulasz z ziemniaków / gulasz ziemniaczany
autor: ~Marysia
dieta: wegańska
Pyszny, łatwy do zrobienia i bardzo sycący gulasz, który zmieni Twój sposób patrzenia na ziemniaki :)
-
Jajka wegańskie
autor: Seva
dieta: wegańska
Można podawać z wegańskim majonezem (z makaronu).
-
-
Kotlety co się je w pracy (sojowe w sezamie)
Ja robię większe ilości i mrożę lub schładzam i potem podgrzewam. Na zimno też bardzo dobre. Smacznego! :-)
-
-
Mleko sojowe bez soli i cukru
autor: pat
dieta: wegańska
Mleko sojowe można pić z dodatkiem miodu, soków owocowych, owoców zmiksowanych, soków warzywnych. Na mleku można przygotowywać (gotować) kaszki, budynie i zupy. Z dodatkiem mleka można spożywać makarony zbożowe, kasze, pełne ziarna zbóż, musli.
-
-
Szybka czerwona fasola z tofu - danie z patelki
autor: EwaH
dieta: wegańska
Szybkie, przesmaczne danie, gdy pustki w lodówce ;)
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
Wegańskie jajka bezglutenowe
Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)
-
Żur / kiszenie żuru
autor: Rena
dieta: wegańska
Kuchnia polska. Prosta bardzo rzecz, a tyle radości sprawia! A zupa z niego, hoho - to, co najlepsze z polskiej tradycji jedzeniowej.
|