puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Vanja86 : ocenione przepisy
-
-
Placki z cukinii i marchewki
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
"To proste danie na każdy dzień, które przyrządza się wyjątkowo łatwo. Jest niskokaloryczne, zdrowe, o delikatnym smaku."
-
Podstawowy sos pomidorowy (z koncentratu)
autor: ajna
dieta: wegańska
Sos ten jest dla mnie podstawą dla wielu innych potraw - w naszej rodzinie przygotowuje się go co najmniej od czasu, gdy byłam mała. Być może posiada jakąś nazwę - dla mnie jest to po prostu sos pomidorowy, jakiego nauczyła mnie moja mama, gdy dopiero uczyłam się gotować :)
-
Pyszne, twarde tofu bez cytryny
Pyszne, twarde tofu bez okropnego posmaku cytryny. Można kroić w kosteczkę lub cienkie plasterki. Z 1 szklanki soi otrzymałam ok. 350 g twardego tofu!
-
Racuchy z mąki orkiszowej i brązowego cukru
autor: aisza
dieta: wegańska
Kiedy mam więcej czasu i ochotę na coś słodkiego, chętnie przygotowuję właśnie takie racuchy.
-
Razowiec na bananach czyli bananowe ciasto z mąki razowej
Wspaniałe, wilgotne, przepyszne ciasto. Porządne, wartościowe w sensie odżywiania składniki. A co najlepsze piekielnie łatwe w wykonaniu! W mojej rodzinie i wśród znajomych robi furorę :)
-
Rolada z sera żółtego
autor: ryfka
dieta: lakto-ovo-wege
Świetna jako przystawka.
-
Romby - kluski z kaszy manny
Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
-
Sajgonki z nadzieniem ryżowo-pieczarkowo-warzywnym
autor: ryfka
dieta: wegańska
Sajgonki to potrawa kuchni wietnamskiej, gdzie nazywają ją "nem". Sajgonki są proste w wykonaniu, choć dosyć pracochłonne. Ale warto!
-
-
-
-
-
Szarlotka Wandy (sypana)
Pyszna. Najfajniejsze jest jednak to, że nie wyrabia się ciasta - za ciasto robi mieszanina różnych sypkich składników i nawet nie trzeba się paprać! Dzięki temu szarlotkę robi się błyskawicznie :-) Fenomenalny patent na pyszną szarlotkę.
-
Ukraińskie gołąbki z surowych ziemniaków i kaszy jęczmiennej
To stary przepis mojego taty, pochodzący z prawdziwej Ukrainy, skąd się on wywodzi. Są to najwspanialsze gołąbki, a robię różne i często :)
-
-
Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki
autor: Kuna
dieta: wegańska
Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D
-
Zupa-krem z dyni, prosta i pyszna
W końcu się odważyłam i spróbowałam ugotować coś z dyni. Na pierwszy ogień poszła zupa. Muszę przyznać, że efekty przerosły moje oczekiwania :) Wystarczy trochę soli i już jest pyszna, a z odrobiną dodatkowych przypraw po prostu zachwyca.
-
-
Zupka NAM BO
Inspirowana kuchnią malezyjską, a dokładniej mówiąc zupą podawaną w nieistniejącej już, niestety, warszawskiej restauracji "Zielony Świat". Nie znamy oryginalnego przepisu, ale Wojtek starał się odtworzyć TEN smak :) Charakterystyczny aromat nadają jej olej sezamowy i świeża kolendra. Chociaż zupa jest pyszna nawet bez obu tych dodatków, to dla wielbicieli oryginału są obowiązkowe :)
|