puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
veganjihad : przepisy użytkownika
-
Czekoladowy torcik (wiedeński)
Torcik ten przypomina tradycyjny tort wiedeński. Jest bardzo prosty: ciasto czekoladowe plus krem. Ważne jest, aby pomiędzy warstwy kremu a ciasta dać jakiś kwaśny dżem. Przepis na murzynek jest według moich proporcji. Ciasto raczej z tych "ciężkich", ale to fajnie - zje się kawałek do kawy i jest się słodko najedzonym :) Mało a dobrze.
-
Sos a'la serowy
Sos dobry do frytek, smażonych placków, do zapiekanek czy jako dip, nada się nawet do pokrojonych w paseczki warzyw jako dip.
-
Sos a la serowy do makaronu
Nie jest to sos do pizzy, ale idealnie pasuje do makaronu. Jestem w trakcie poszukiwania przepisu, smakiem najbardziej zbliżonego do tradycyjnego sera, oto odsłona pierwsza :)
Jeżeli nie szukacie smaku "sera", to po prostu potraktujcie to jako sos.
-
Jabłecznik / ciasto z jabłkami
Ciasto nie jest mocno słodkie. W razie potrzeby można dać więcej cukru, ale myślę, że takie jak w przepisie zupełnie wystarczy. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
-
Babeczki (muffinki) cappuccino
Babeczki mają lekki posmak kawy. Przepis pochodzi z książki pt. "Vegan cupcakes, take over the world". Są delikatne w smaku, z góry polecam dać czekoladę i posypać kolorową posypką. Ładnie wyglądają i dobrze smakują :)
-
Tarta / Ciasto z kremem kokosowym
Kolejna odsłona ciast kokosowych. Krem bardzo przypomina krem do karpatki czy napoleonek. Ciasto jest bardzo słodkie, idealne do filiżanki kawy. Jeżeli lubisz kokos, to nie ma co się zastanawiać :)
-
Oponki wegańskie z lukrem
Każdą potrawę da się zweganizować! Okazało się że wegańska wersja oponek smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna. Z góry koniecznie lukier z aromatem rumowym. I wcale nie są skomplikowane (pracochłonne niestety tak)
Mmmmmmiam :)
-
Ciasto cynamonowo-jabłkowo-orzechowe
Ciasto nie rośnie wiele, więc polecam robić w małej foremce. Mimo że swoim wzrostem poszczycić się nie może, to jest bardzo smaczne. Nie jest to typowy jabłecznik. Połączenie jabłek, cukru brązowego, cynamonu i orzechów włoskich zaskakuje nowym smakiem. Ciasto z kategorii "mokrych" (ale nie tak jak brownie). Tak więc hop siup, czary mary za łupanie orzechów się bierz :)
-
Ślimaczki drożdżowo - cynamonowe
Są one na tyle słodkie, że nie trzeba ich dekorować lukrem. Jest to ciasto drożdżowe, więc szybko robi się twarde. Są to ciastka do zjedzenia od razu, tego samego lub następnego dnia. Lubisz cynamon i ciasto drożdżowe? - ten przepis jest dla Ciebie :)
-
Babeczki (muffinki) kokosowo-waniliowe
Najlepszy smak uzyskują na następny dzień :)
-
Lassi - napój jogurtowy z mango i kardamonem
Napój ten popularny jest wśród Hindusów. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Na lato jak znalazł. Wersja zmodyfikowana do wersji wegańskiej:)
-
-
Falafel (arabskie kotleciki z cieciorki) z dodatkiem proszku do pieczenia
Kuchnia arabska jest wspaniała. Zachód jako fastfood ma hamburgery, zapiekanki i frytki, a kraje arabskie falafle. Mniaam:)
-
Polewa mleczno-kakaowa do ciast
Fajne wykończenie ciasta. Na to tylko jakaś kolorowa posypka bądź np. orzechy i mamy pyszny i ładny smakołyk :)
-
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu)
Brakowało mi tego smaku, smaku jak najbardziej przybliżonego do tradycyjnego majonezu. Na wiele majonezów wegańskich które jadłam ten najbardziej przypomina mi smak tradycyjnego. Jest pyszny zarówno do sałatki jarzynowej jak i kanapek, wiec z chęcią dziele się nim z Wami:)
-
Ogórki w zalewie curry
Znalazłam ten przepis jakiś czas temu w dodatku do gazety. Podeszłam do niego sceptycznie ponieważ nie lubię zapraw z octem. Jednak miło się zaskoczyłam bo owszem, jest ten octowy posmak, ale daje się odczuć przyjemny smak curry. Polecam.
-
Ostry napój imbirowy na przeziębienia
Po co tabletki jak jest imbir?:), pierwsza pomoc przy przeziębieniach. Napój jest bardzo pikantny i rozgrzewający. Można go długo przechowywać (w zamykanym pojemniku i w lodówce), a to dzięki imbirowi, który uznawany jest za naturalny konserwant.
-
Biszkopt wegański - bez jajek!
Fajna baza do tortów. Wystarczy przekroić na pół i pomiędzy dwie części wstawić krem i mamy mini torcik. Miłe zaskoczenie:)
-
Ciecierzyca prażona z kuminem i chili
Po co jeść chipsy z glutaminianem sodu czy aspartamem jak można zjeść taką oto przekąskę :)
-
Fałszywe piwo imbirowe
Piwo to za duże słowo, gdyż nie ma tam alkoholu. Jest to napój o charakterystycznym, pikantnym, imbirowym smaku.
-
Pęczak moczony ("surowy")
Podobny przepis podałam na kaszę gryczaną. Teraz w ramach eksperymentu zrobiłam pęczak, który to po 10h zrobił się idealnie miękki, duży i smaczny. Tak więc to kolejna kasza, która nie wymaga gotowania :)
-
Kasza gryczana moczona ("surowa")
Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.
-
Masełko z siemienia lnianego
Ma mocny smak i zapach siemienia lnianego. Przez dodanie do niego soku z cytryny ma trochę kwaskowy posmak. Na kanapkę pod pomidorka jak znalazł :)
-
Jabłecznik - surawka (bez pieczenia)
Jest to przepis witariański. Nie wymaga pieczenia, cukru i mąki. Jest pyszny i na pewno zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Fajny dla dzieci ponieważ jest słodki, a nie ma tam grama cukru.
witarianizm -> http://www.surawka.republika.pl/
-
Makaron sojowy z tofu, pomidorami i groszkiem
Wiecie, że makaron sojowy wcale nie jest z soi? :)
|