puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
Data ostatniego logowania: 2021-03-28 00:00:00.0
Napisz do użytkownika
"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
Izabeli, Twój komentarz tak mnie rozbroił, że zrobiłam drugie podejście, bo pomyślałam, że moja ocena była zbyt pochopna. Tym razem użyłam mąki zwykłej 650 pół na pół z orkiszową pełnoziarnistą. Smak jest lepszy,, choć ciasto gorzej wyrosło. Użyłam też demerary zamist zwykłego cukru. Dodałam też przyprawy korzenne, które utłukłam w moździerzu w proporcji na oko. Ogólnie ta wersja jest wg mnie lepsza, choć dalej szału nie ma. Jednak jako ciasto codzienne jest ok. Zastanawiiam się nad wersją przekładaną, np.powidłami śliwkowymi lub masą z mascarpone.
vibeke
2012-11-25 14:09:54.266
Falafel (felafel) (wegańska)
Falafele z tego przepisu są dokładnie takie, jakie pamiętam z ulic Jerozolimy i Betlejem. Próbowałam już kiedyś zrobić falafele z przepisu znalezionego w necie, ale efekt był marny - tamten przepis zalecał ciecierzycę gotowaną. Tu użyłam surowej i to jest chyba sekret sukcesu - a więc tylko surowa ciecierzyca! Następnym razem dodam nieco sody, dla puszystości, jak w oryginale.
Falafele podałam tak jak je pamiętam z Izraela, tj.w placku typu pita/tortilla z dodatkiem sałaty, pomidorów, ogórka, oliwek i sosu czosnkowego. Przepis polecam, roboty niewiele - ok.10 min. ze smażeniem włącznie, a efekt ciekawy a i walory zdrowotne ciecierzycy są dodatkowym bonusem.
vibeke
2012-11-24 21:13:17.665
Pasztet selerowy z dodatkiem marchewki i czosnku (lakto-ovo-wege)
Bardzo smaczny! Dodałam garść usmażonych i posiekanych pieczarek oraz pietruszkę i koperek. Zrobiłam z podwójnek ilości składników i wyszło w sam raz na formę ok 11x36cm, piekłam godzinę.
vibeke
2012-11-04 19:38:06.521
"Cygan" czy "Murzynek" (wegańska)
   
Upiekłam i serio nie rozumiem zachwytów nad tym przeciętnym i nudnym ciastem.
Trzymałam się przepisu, jedynie temperaturę dałam niższą , tj.180 stopni. Powtorki nie planuję, chyba, że rodzina zażąda.
vibeke
2012-10-31 23:33:10.885
|