puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
xxl : ocenione przepisy
-
Biała kawa czyli Inka z mlekiem
Mama robiła nam taką kawę, kiedy byłyśmy małe (tyle, że z krowim mlekiem) i po prostu za nią szalałam. Do śniadania wyśmienita! Zresztą nie tylko do śniadania :) Ostatnio "odkryłam" ją na nowo i wprost nałogowo się nią opijam ;)
-
Chappati (Czapati)
autor: hiden
dieta: wegańska
Indyjski chlebek.
-
-
-
Ciasto bananowe
Ciasto jest wilgotne po upieczeniu, prześlicznie pachnie i szybko znika z talerza. Piekłam je także bez orzechów - nadal pyszne, tylko bardziej bananowe :-)
-
-
Cukinia smażona (plastry)
Proste i błyskawiczne do zrobienia. Świetne jako jeden z elementów drugiego dania. Świetna również jako szybka przekąska lub kolacja. Lubię taką lekko obsmażoną, lekko chrupiącą, soczystą, gdzie słodki posmak cukinii idealnie współgra z odrobiną soli. Niebo :)
-
Drożdżówki - ślimaczki kokosowe
autor: Fafik
dieta: wegańska
Warto je zrobić, bo chociaż ich przygotowanie trochę trwa, to smak nam to oczekiwanie nagrodzi ;)
-
-
Gołąbki bez zawijania
autor: ryfka
dieta: wegańska
Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków - kiedy przyjdzie ochota, ale brak czasu. Oczywiście ten sam farsz można wykorzystać do gołąbków zawijanych.
-
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
autor: sowa
dieta: wegańska
DOBRE jest bardzo! To tradycyjna potrawa wigilijna z kuchni mojej babci. Nie wiem dokładnie skąd pochodzi, pewnie gdzieś zza Buga z Białorusi (dziadkowie osiedlili się po wojnie zaraz przy granicy nad Bugiem).
-
Hummus
Hummus to potrawa bliskowschodnia. Sądziłam, że bardzo popularna w Polsce. Ostatnio jednak przekonałam się, że wiele osób nie ma pojęcia co to jest :O A wielka szkoda, bo jest przepyszna!
-
-
Kalabryjska zupa pomidorowa
Moja ulubiona zupa pomidorowa. Przepyszna, bo... jest najbardziej pomidorowa na świecie. Esencja śródziemnomorza... Potrzebne są tylko prawdziwe, pachnące pomidory, więc należy się spieszyć, póki jest sezon...
-
Kasza gryczana moczona ("surowa")
Nie wszystko trzeba gotować, by nadawało się do zjedzenia - i taka właśnie jest kasza gryczana. Kasza po ugotowaniu rozpada się i tworzy się papka, która oczywiście nadal jest smaczna, ale można lepiej i na pewno zdrowiej nie tracąc wspaniałego smaku kaszy.
-
Keks z kaszy jaglanej
Potrawa ta, jeśli wierzyć przesądom, jest odpowiednia na Sylwestra i wigilijne przyjęcie. Ma bowiem przynosić w nadchodzącym roku pieniądze (a właściwie kasza jaglana). Smakuje świetnie.
-
Lasagne pieczarkowo-paprykowo-cukiniowa
Dobrze przyprawione jest najsmaczniejszą rzeczą jaką w życiu jadłem :)
-
Lody bananowe
autor: Rena
dieta: wegańska & RAW
-
Mleczko (mleko) migdałowe w 5 minut
Mleko migdałowe, jakie Indianki robiły dla dzieci.
-
Mleko sojowe, tofu, okara i serwatka
Przepis na ok. 2 l mleka sojowego i ok. 500 g okary lub na ok. 250 g tofu, ok. 1,5 l serwatki i ok. 500 g okary.
-
-
Ogórki kiszone w słoikach (na zimę)
autor: Dana
dieta: wegańska
Przepis stosuję od wieeeelu lat - sprawdza się znakomicie. Pracę można podzielić na 2 etapy, za każdym razem robiąc 10 kg. Ja wolę za jednym zamachem. Kto robi ogórki pierwszy raz, może zacząć od 4-5 kg, bo bez wprawy w układaniu może być ciężko.
-
-
Pasztet z pieczarek (wegański)
autor: ~pardwa
dieta: wegańska
Można jeść na gorąco lub tradycyjnie - na zimno pokrojony w plasterki. Na święta podaję z sosem żurawinowym.
-
Placki bananowe dla Wojtka
Przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia, a dedykowany mojemu Wojtkowi, bo zasmakowały mu jak rzadko który mój nowy wytwór :) W ogóle jestem z nich wyjątkowo zadowolona i dumna :) Dziś przyjechała moja mama i siostra i w czwórkę wyjadaliśmy je na wyścigi. Takie jeszcze gorące, prosto z patelni ;)
|