Dynia to niedoceniane przez nas warzywo. Owszem - jemy z niej pestki, ale miąższ najczęściej wyrzucamy, a razem z nim pektyny, sole potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy C, B1, PP i karoten.
Przepis stworzyłam sama. Jeśli nie odparujemy wody do końca, tylko zostawimy potrawę trochę rzadszą, to można ją podawać razem z ryżem (jako sos meksykański). Ja polecam jako samodzielną potrawę na gęsto.
Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.
Krokiety z kaszy jaglanej z dodatkami oraz szpinak na ciepło. Warto dodać jakieś warzywa np. pomidory, zielone ogórki lub też podawać z sałatką. Danie obiadowe.
Smak może być dość specyficzny ze względu na szpinak i na suszone pomidory, które smakowo jednak różnią się bardzo od świeżych.
Mnie jednak ta potrawa zachwyciła - a myślałam, że nie lubię szpinaku!
Bardzo szybkie, nie wymaga żadnego obierania warzyw ani innych czynności wstępnych zajmujących czas. Do tego bardzo smaczne i kolorowe :)
Wprost genialne na szybki obiad lub kiedy zjawią się niespodziewani goście.
Nie podałem konkretnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od Waszych kubków smakowych. 0,5 kg pasty starcza mi na co najmniej trzy obfite śniadania dla dwóch osób. Rewelacyjnie spisuję się ta pasta jako dodatek do mielonych kotletów sojowych podawanych w postaci hamburgerów. Oczywiście, wskazane jest jej spożywanie w towarzystwie warzyw.