puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
-
Gulasz z fasolki szparagowej i innych warzyw
Pyszny, lekki, wegański gulasz w sam raz na lato!
-
Zupa z młodej kapusty z brązowym ryżem
Bardzo przyjemna, lekka, ale sycąca zupa z dodatkiem brązowego ryżu, który jest dużo zdrowszy niż biały.
-
-
Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym
Pyszna zupa w nieco egzotycznej wersji.
-
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Pyszne ciasto o mocnym cynamonowo-jogurtowym smaku, słodzone stewią.
-
Pesto z marchewki z ciecierzycą i bulgurem
To pesto jest naprawdę the besto (kto ogląda seria Przyjaciele, ten wie o co chodzi ;-)
-
Gulasz fasolowo-ziemniaczany
Świetny pomysł na smaczny obiad, a na dodatek bardzo prosty w przygotowaniu i wystarcza na dwa dni ;-)
-
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku
Pyszna, wielofunkcyjna pasta - nadaje się do kanapek, do makaronu, a także do nadziewania jajek, więc polecam ją bardzo na Wielkanoc, bo to rzeczywiście niecodzienne zestawienie smaków, jak wynika z nazwy :)
-
-
Razowa cytrynowa babka z makiem
Mocno cytrynowa babka, która mimo tego, że jest w większości z mąki razowej smakuje bardzo delikatnie. Polecam! :)
-
Kluseczki z pęczaku
Inna wersja klusek, zdecydowanie może konkurować z tymi z ziemniaków :)
-
Figowe batoniki muesli bez cukru
Myślę, że stanowią całkiem zdrową przekąskę, a na pewno są zabójczą konkurencją pod tym względem w stosunku do kupnych. Są też oczywiście pyszne, ale patrząc na skład jest to dość oczywiście ;-)
-
Zupa z dynią i ciecierzycą
Pyszna rozgrzewająca zupa, w sam raz na wzmocnienie po długim spacerze :)
-
Chleb zapiekany z pieczarkami i serem
Przepis jest banalnie prosty, możecie użyć także kupionego chleba, niezbyt dużego bochenka. Jedyne co zabiera trochę czasu to upchnięcie sera i pieczarek w nacięciach :) A i maku dobrze dać dwie łyżki, nie tyle co ja, ale gdy go nasypywałam spadła mi pokrywka z pojemnika, w którym go przechowuję ;-) A że wleciał do masła zmieszanego ze szczypiorkiem ciężko było go wybrać :)
-
Domowy slow fast food :)
Wszystko zrobione własnoręcznie od podstaw: placki, surówka, falafele i sos :)
-
Walentykowe buraczkowe "ravioli"
Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło puree z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos jogurtowo-pietruszkowy z czosnkiem i efektowny obiad lub kolacja jak znalazł. Polecam! :)
-
Ekspresowe razowe racuszki bananowe
Robi się je naprawdę ekspresowo, kilka minut i mamy gotowe śniadanie!
-
Razowy pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem
Chleb, na który przepis podaję niżej to typowy razowiec, bez dodatku jasnej mąki. Jest ciemny, bogaty w smaku, ma wilgotny, zwarty miąższ. Nie ma z nim dużo roboty, więc poradzą sobie z nim także początkujący.
-
Krem z selera i pietruszki
Muszę przyznać, że minus 20 nie oglądałam na moim termometrze od dobrych kilku lat :) W taki dzień trzeba się koniecznie rozgrzać czymś smakowitym, a nada się do tego doskonale gęsta, gorąca zupa!
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
-
Pizza z kiszoną kapustą i ziemniakami
Tak, wiem kontrowersyjna idea, ale efekt przepyszny, więc polecam :)
Przepis ze strony essen und trinken, zmniejszyłam ilość drożdży, a mąki użyłam jasnej, orkiszowej.
-
Serowe sufleciki i jabłka zapiekane z granolą
Świetne zestawienie na śniadanie, a przygotowania nie zajmują
więcej niż 25 minut, polecam! :)
-
Czekoladowy przekładaniec z daktylami
Przepis mój, polecam! :) Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości czasu, co jest niewątpliwą zaletą. Ciasto można upiec wieczorem, a na drugi dzień zrobić masę i je przełożyć. W jego składzie nie ma mąki, więc jest jak znalazł dla osób uczulonych na gluten.
-
Sałatka z pietruszki, fasoli i marynowanych pieczarek
Po prostu przepyszna :) Czasem robię w wersji minimalistycznej, tylko pietruszkę, bo zamarynowana w sosie i ziołach smakuje po prostu fantastycznie. Wolę ją także bez dodatku sałaty, a cukier zamieniam na miód. Do zestrugania pietruszki używam julienownicy, aby paseczki były cieńsze, bo wtedy pietruszka lepiej przechodzi marynatą, ale jeżeli jej nie macie wystarczy zwykła obieraczka.
|