puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
<< wróć do wizytówki
-
Kotleciki z soczewicy z garam masalą
Takie kotlety są nie tylko zdrowe, bo zawierają sporą ilość białka i różnych witamin, ale także proste i szybkie w przygotowaniu. No i oczywiście nie zapominajmy - są bardzo smaczne :)
-
Pasta serowa z gruszkami i orzechami włoskimi
Pasta jest pyszna dzięki dodatkom, które tworzą niezwykle smakowitą kombinację. Doskonale nadaje się do pieczywa albo wytrawnych, smażonych placuszków, na przykład z brązowego ryżu.
-
Bułeczki orkiszowe z makiem
Mięciutkie, półrazowe pyszne bułeczki.
-
Zupa z soczewicy i suszonych pomidorów
Gęsta, aromatyczna, mocno smakuje dodanymi przyprawami, w sam raz na rozgrzewkę w chłodny dzień.
-
Słodko-kwaśne buraki
Świetne solo i na przykład jako nadzienie do panini.
-
Paszteciki orzechowo-grzybowe
Pyszne paszteciki na każdą okazję.
-
Marcepanowe gofry orkiszowe
Przepis na te gofry znalazłam wczoraj i stwierdziłam, że będzie to idealne danie na noworoczne śniadanie. Oczywiście wymagał kilku przeróbek ;-) ale kreatywny początek to dobry znak na nadchodzący rok, prawda?
Przerobiony przepis ze strony essen und trinken
-
Serowe pralinki
Dobre na przyjęcie!
-
Orkiszowy strudel z kozim serem, żurawiną o orzechami włoskimi
Czyli moja propozycja świąteczny obiad. Doskonale nada się też na inne odświętne okazje i przyjęcia.
-
Gwiazdkowe tosty francuskie
To bardzo fajna propozycja na nieco inne, mniej tradycyjne świąteczne śniadanie. A gdy wśród naszych świątecznych gości trafią się dzieci to po takim śniadaniu mamy duże szanse na tytuł ulubionej cioci/wujka :) Danie ma też tę zaletę, że można je przygotować wieczorem, a rano włożyć tylko do piekarnika, zapiec i gotowe :)
-
Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie ;-) A dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! :)
-
Razowe ciasto czekoladowe z burakami
Pyszne, wilgotne, bardzo bogate w smaku z uroczą, różową masą na wierzchu :)
A do tego ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo w końcu czekolada to samo zdrowie, ma tylko razową mąkę, a cukier jest brązowy, więc śmiało można sięgnąć po drugi kawałek :)
-
Chlebek bananowy z czekoladą (razowy)
Chlebek jest pyszny, z gatunku tych ciężkich, wilgotnych i sycących. Ma mocny cytrynowy smak i pyszne, spore kawałki czekolady do pogryzania (dałam mleczną, ale użyjcie swojej ulubionej). Upiekłam go w postaci pojedynczych babeczek, ale można upiec go w dużej formie na babę lub w keksówce.
-
Drożdżowy chlebek bananowy
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej "chlebowy" w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie :)
Na śniadanie z dodatkiem domowego twarożku, który zrobiłam z własnego jogurtu oraz miodu gryczanego to po prostu rewelacja, polecam!
-
Orkiszowe placuszki z dynią, na słodko
Pyszne placuszki, doskonałe na śniadanie, deser i obiad.
-
Tarta/zapiekanka z kaszy kukurydzianej z dynią i salsą pomidorową
Pyszne, pożywne i zdrowe danie, efektownie kolorowe, więc nadaje się dobrze na przyjęcie. Jedyny warunek, aby podać je w ładnych kawałkach to cierpliwość, bo aby ją pokroić trzeba poczekać aż zupełnie wystygnie i stężeje.
-
Chleb z czarną soczewicą i szałwią
Pyszny razowy pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach z czarną soczewicą, pieczoną papryką i szałwią. Polecam!
-
Risotto z winogronami, kozim serem i orzechami
Pyszne sezonowe risotto z ciemnymi winogronami.
|