puszka.pl - internetowy partner International Vegetarian Union
|
-
Zupa marokańska z soczewicy i ciecierzycy
Pyszna, gęsta i zdrowa zupa na bazie tradycyjnej (mięsnej) zupy marokańskiej zwanej "hariri". Świetna na zimowe i wietrzne dni, rozgrzewa i daje poczucie sytości :)
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
Bagietkowe łódeczki zapiekane z jajkiem i dodatkami
Wykonanie jest bardzo proste, a do nadzienia możemy użyć swoich ulubionych składników modyfikując je w zależności od zawartości lodówki. Efekt jest naprawdę przepyszny, a wizualnie prezentuje się też całkiem nieźle :) Nadzienie świetnie skomponuje się z każdym razowym pieczywem, ja użyłam domowych bagietek na zakwasie. Można także użyć pieczywa o innym kształcie :)
-
-
Domowy wege bulion - wywar z warzyw z lubczykiem
Jak ktoś nie lubi rosołków z kostki, można samemu zrobić taki wywar. Dobry na bazę do zupy, do warzyw w galaretce z agarem lub po prostu do zjedzenia z kluseczkami swojej roboty ;))
-
-
Jarskie flaki z naleśnikow
Bardzo wygodnie jest tak zaplanować posiłki, aby kilka naleśników zostało z dnia poprzedniego. Mimo nazwy danie jest po prostu przepyszne! Majeranek, choć za nim nie przepadam, pasuje tu genialnie :)
-
Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami
Będąc na wakacjach w "Leszczynowej Dolinie" (Beskid, cisza, spokój i domowe jedzenie - ach!) nauczyliśmy się jeść i lubić kaszkę jaglaną. A od przesympatycznych właścicieli nauczyliśmy się też ją gotować :) Taka kombinacja z jabłkami, słonecznikiem i cynamonem jest idealna. Można zrobić z wyprzedzeniem i więcej, na 2-3 dni, i odgrzewać - nie traci na smaku. Doskonała z powidłami :)
-
Makaron z mlekiem
Makaron z mlekiem - oj dużo dzieci tego nie cierpi... głównie przez błędy dorosłych ;) Sekret smaku to dobrze słony makaron, który wspaniale kontrastuje ze słodkim posmakiem mleka. Albo odwrotnie - posolić można mleko. Poza tym dobre mleko sojowe, np. Alpro, jest o wiele lepsze od krowiego. No i lepsze jest mleko podgrzane niż gotowane.
Takie danie to również bardzo dobry sposób na wykorzystanie wczorajszego makaronu. Dodatkowy plus to że śniadanko gotowe jest dużo szybciej :)
-
-
Pasta "łososiowa" (marchewkowo-orzechowa)
autor: Rena
dieta: wegańska
Podawać na chlebie, posypaną zieloną pietruszką.
-
-
Sałatka z puszek (z kukurydzy, groszku i fasolki) z dodatkami do wyboru
Bardzo smaczna, szybka, awaryjna sałatka. Nadaje się też na lunch lub wyjazd. Dobrze do niej pasują tosty i kanapki. Co do dodatków to doskonale komponują się smaki konkretne (ogórek kiszony) i słodkie (owoce, papryka). Nadaje się właściwie wszystko co jest chrupiące, świeże i soczyste.
-
Ser tofu (domowy)
autor: pat
dieta: wegańska
-
Szaszłyki papryka + pieczarki + cukinia, posypane sezamem (grill)
autor: sowa
dieta: wegańska
Ciekawe i smaczne. Przetestowaliśmy na tegorocznych wakacjach.
-
-
-
-
Tzatziki (cacyki)
autor: ryfka
dieta: lakto-wege
Szyman: "Tzatziki, na które podałem przepis, pochodzą od Greka, który był szefem kuchni w restauracji, gdzie ja mam teraz przyjemność szefować i staram się trzymać wyuczonej receptury.
(...) Cacyki nie jest nazwą spolszczoną, tylko nazwą turecką (wym. dżadżik), a tzatziki nazwą grecką. Stanowi obok taramasalata, melitzanosalata i dip piperado trzon greckich mazideł. Głównym składnikiem tzatzika jest jogurt grecki: gęsty i kwaśniejszy niż rodzime produkty. Dostępny już w Polsce."
-
Uttapam, czyli bezglutenowe, fermentowane indyjskie omlety ze strączkowców i ryżu
Te placki są dosyć niezwykłe - niczym, poza wyglądem, nie przypominają polskich, mącznych. Są raczej zwarte, mają konkretną, fajną konsystencję. Są sycące i naprawdę ciekawie się je robi :) Wyglądają jak placki, ale chyba faktycznie bardziej przypominają omlety. Tak czy siak - polecam!
Maciej Szaciłło: "Uttapam wywodzi się z południowej kuchni indyjskiej. Tradycyjnie je się je na śniadanie często z warzywnym curry które nazywa się sambhar. Oryginalny przepis zawiera urad dahl – rodzaj soczewicy niestety u nas nie dostępnej. [...] Zwykła czerwona soczewica dostępna w większości polskich sklepów bardzo dobrze spełnia tę rolę. Ciasto z którego powstają uttapam jest lekko sfermentowane, co bardzo dobrze wpływa na trawienie dużej ilości białka w nim zawartego."
-
Wiosenny twarożek z makaronu...
... czyli radosne jest życie weganina. Na wegańsko da się zrobić niemal wszystko. Czekam tylko na vegan-kefir, bo za tym akurat tęsknię :)
-
Zacierki
Uwielbiam zupy z zacierkami. Rewelacyjnie pasują nawet do zup z ziemniakami.
-
Zioła suszone... w lodówce
Mało kto zdaje sobie sprawę, że powietrze w lodówce jest suche (a przecież to dlatego owijamy np. sałatę i zieleninę w folię) i świetnie nadaje się do suszenia ziół. Sprawdziłam i działa :) Metoda doskonała jeśli nie mamy możliwości suszyć ziół tradycyjnie. Zwłaszcza jeśli mamy do ususzenia pojedyncze listki, a nie całe gałązki.
-
-
|