7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Zapiekanka z cukinii lub dyni i ryżu pod sosem warzywnym

Podawać na ciepło posypane zieleniną, do tego kiszony ogórek, albo jakaś ostra surówka.

Średnia ocena: [4.5 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

1 szklanka ryżu
sól
1 kg cukinii (może być zielona, choć u mnie zawsze żółta ;-) ) lud dyni
2 duże cebule
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju do smażenia (np. z pestek winogron albo z oliwek)

ok. 100 g tartego, żółtego sera
+ natka pietruszki lub koperek do posypania

sos:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała marchewka
mała pietruszka
nieco selera
sól
pieprz
suszona bazylia

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cukinię obrać i oczyścić z nasion, zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z ryżem, podsmażoną na oleju, drobno pokrojoną cebulą i sosem sojowym. Masę włożyć do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia.

W innym naczyniu przygotować zasmażkę z mąki i oleju, dodać pół szklanki wody, koncentrat pomidorowy oraz starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodać soli, pieprzu, suszonej bazylii do smaku i poddusić pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie. Nie powinno być zbyt gęste; w razie potrzeby uzupełnić wygotowaną wodę.

Zalać tym ryż z cukinią, posypać z wierzchu tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec aż ser się zarumieni.

Wskazówki i uwagi:

Odmiany to: odrobina śmietany do sosu, dodanie i wymieszanie jajka z masą ryżowo-cukiniową przed pieczeniem. Może być więc albo w wersji lakto-ovo, albo tylko lakto.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-02-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor: Gandalf
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Zależało mi na szybkim daniu, więc znacznie je przekształciłam. Farsz to ryż, cukinia, cebula i proteina sojowa. Sos zrobiłam zwykły, pomidorowy na zasmażce, bez dodatkowych warzyw. Wymieszałam dokładnie farsz z sosem, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i posypałam serem. Wyszło bardzo dobre danie.
ryfka 2010-03-23 19:35:47.717

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zapiekanka warzywna z sosem jajecznym (ovo-wege)
Zapiekanka warzywna (wegańska)
Zapiekanka z ziemniaków i dyni (wegańska)
Zapiekanka warzywna z tofu (wegańska)
Zapiekanka z fasoli, dyni i papryki (lakto-wege)
Zupa warzywna z ryżem (wegańska)
A może warzywny ryż curry? (wegańska)
Zapiekanka ryżowo–warzywna (z włoszczyzną) (bez ograniczeń)
Kwiaty dyni/cukinii smażone w cieście naleśnikowym (wegańska)
Warzywna patelnia (kalafior, cukinia, jabłko) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas