7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Z borówek czerwonych dżemik z gruszkami

Średnia ocena: [5.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2/3 borówek czerwonych
1/3 bardzo słodkich gruszek
ew. trochę słodkich jabłek

Przygotowanie:

Daj sporo bardzo słodkich gruszek, żeby się rozlasowały z borówkami, a pod koniec gotowania kilka twardszych w kawałkach, żeby dżemik miał fakturę.

Nakładać do słoików i pasteryzować.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli jest taka możliwość, to można borówki kupić wcześniej i przechować w lodówce, a jeśli okażą się cierpkie, to nawet w zamrażalniku - pomoże im).

Dopytałam się mojego ojca, który jest 'miszczem borówkowym' ;-)
i powiedział, że dodatek słodkich jabłuszek też nie zaszkodzi.
Nadesłał(a) ISIA, dnia: 2001-09-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No i stało się - uzależniłam się od tego dżemu ;D Dziś robię podwójną porcję, ale gruszki najpierw przez tydzień dojrzewałam w pobliżu okna.
Nie wiem, może to dziwny pomysł, ale wydaje mi się, że słodko-wytrawny smak tego dżemu doskonale pasowałby np. do smażonego tofu. W sumie analogicznie jak sos z żurawin.
patrycccja 2010-11-07 13:56:49.163

Wyszło pycha! Marzę o naleśnikach z takim dżemikiem. Jeden słoiczek zostawiłam i ciągle go dziś podjadam :) Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny.

Brakowało mi precyzji przepisu, ale jakoś poszło. Zrobiłam z 1/2 kg borówek i ponad 1/2 kg gruszek (objętościowo gruszek i tak było mniej). Dusiłam/odparowywałam całość blisko godzinę, bo borówki zawierają dużo wody. Później potraktowałam blenderem, dorzuciłam resztę gruszek i dodałam 6 łyżek cukru (moje gruszki niestety były mało słodkie :/ a borówki dość cierpkie), dusiłam jeszcze z 15 min. do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wyszło 6 słoiczków po 200 ml. Muszę jeszcze dorobić, koniecznie :)
patrycccja 2010-10-24 22:26:42.433

krótko i na temat - po żołniersku ;-)
zasmakowaliśmy w borówkach u państwa gzy (zainteresowani wiedzą) były słodkie. czy mogą być kwaśne?
wojmat 2001-09-20 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili (wegańska)
Szybki dżemik ze śliwki suszonej (wegańska)
Tarta z gruszkami (bez ograniczeń)
Chutney z gruszek (wegańska)
camembert z gruszkami i pistacjami (lakto-wege)
Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege)
Zupa dyniowa z gruszkami (wegańska)
Dżem z gruszek i aronii (wegańska)
Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska)
Babeczki z kremem budyniowym i gruszkami (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas