7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ | |
|
|
Z borówek czerwonych dżemik z gruszkami
Średnia ocena:
[5.0
/ 1 ocena]
| dodaj ocenę
| komentarze [3]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:2/3 borówek czerwonych
1/3 bardzo słodkich gruszek ew. trochę słodkich jabłek Przygotowanie:Daj sporo bardzo słodkich gruszek, żeby się rozlasowały z borówkami, a pod koniec gotowania kilka twardszych w kawałkach, żeby dżemik miał fakturę.
Nakładać do słoików i pasteryzować. Wskazówki i uwagi:Jeśli jest taka możliwość, to można borówki kupić wcześniej i przechować w lodówce, a jeśli okażą się cierpkie, to nawet w zamrażalniku - pomoże im).
Dopytałam się mojego ojca, który jest 'miszczem borówkowym' ;-) i powiedział, że dodatek słodkich jabłuszek też nie zaszkodzi.
Nadesłał(a) ISIA,
dnia: 2001-09-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia?
zgłoś to administratorowi
Zdjęcia do przepisu:Nowe komentarze:
Wyszło pycha! Marzę o naleśnikach z takim dżemikiem. Jeden słoiczek zostawiłam i ciągle go dziś podjadam :) Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny.
Brakowało mi precyzji przepisu, ale jakoś poszło. Zrobiłam z 1/2 kg borówek i ponad 1/2 kg gruszek (objętościowo gruszek i tak było mniej). Dusiłam/odparowywałam całość blisko godzinę, bo borówki zawierają dużo wody. Później potraktowałam blenderem, dorzuciłam resztę gruszek i dodałam 6 łyżek cukru (moje gruszki niestety były mało słodkie :/ a borówki dość cierpkie), dusiłam jeszcze z 15 min. do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wyszło 6 słoiczków po 200 ml. Muszę jeszcze dorobić, koniecznie :) patrycccja 2010-10-24 22:26:42.433
krótko i na temat - po żołniersku ;-)
zasmakowaliśmy w borówkach u państwa gzy (zainteresowani wiedzą) były słodkie. czy mogą być kwaśne? wojmat 2001-09-20 00:00:00.0 Podziel się wrażeniamiDodaj komentarz |
Podobne wg nazwy:Salsa z czerwonych borówek z gruszką, cynamonem i chili (wegańska)Szybki dżemik ze śliwki suszonej (wegańska) Tarta z gruszkami (bez ograniczeń) Chutney z gruszek (wegańska) camembert z gruszkami i pistacjami (lakto-wege) Budyń meklemburski z gruszkami (lakto-wege) Zupa dyniowa z gruszkami (wegańska) Dżem z gruszek i aronii (wegańska) Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek (wegańska) Babeczki z kremem budyniowym i gruszkami (bez ograniczeń) Ocenazamknij |
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas |
Nie wiem, może to dziwny pomysł, ale wydaje mi się, że słodko-wytrawny smak tego dżemu doskonale pasowałby np. do smażonego tofu. W sumie analogicznie jak sos z żurawin.
patrycccja 2010-11-07 13:56:49.163