7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Pozupny, warstwowy pasztet "bez strat"

Bolało mnie zawsze, że tyle jest buraków po robieniu barszczu, które nam nie szły, aż wymyśliłem takiego cudaka. Smakuje dobrze z chrzanem czy inną musztardą i ogórkiem kiszonym na razowczyku.

Średnia ocena: [4.666666666666667 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

warzywa typu włoszczyzna, buraki i inne wyłowione z (wegetariańskiej!) zupy (np. klarowny barszcz czerwony)
1 szklanka albo więcej puree z grochu lub fasoli (zmiksowany ugotowany groch)
kaszka kukurydziana
1 ząbek czosnku
pół cebuli
kminek (dużo)
pieprz trójkolorowy
bazylia (ew. inne przyprawy z dużym udziałem ziół) - do smaku
ćwierć szklanki oliwy i jeszcze trochę do smarowania naczynia
ziarna słonecznika, sezam itp.

Przygotowanie:

Zmielić warzywa w maszynce (jeśli są wielokolorowe, rozdzielić np. na czerwone i inne - jest bardziej widowiskowo), ewentualnie drobno posiekać.

Zmieszać składniki dokładnie (osobno kolory! ja jedną cześć potraktowałem czosnkiem, a drugą cebulą posiekaną), gęstość wyregulować kaszką kukurydzianą - ma być gęste, ale żeby się jeszcze dało mieszać. Dodać oliwy, przyprawić mocno (szczególnie ziołami). Posypać ziarnami.

Wysmarować naczynie i włożyć warstwy osobnymi kolorami, jeden na drugim. Upiec do lekko twardej skórki.

Wskazówki i uwagi:

Mocno przyprawiać - lubi być słodkawy z racji dużej ilości marchewki i buraków - ale taka już jego uroda. Zestaw ziół i przypraw dobierać indywidualnie - ja wyszedłem od czosnku, majeranku i dużej ilości kminku.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2001-12-13 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Piekłam pasztet ok. godziny. Nie miałam kaszy kukurydzianej, więc zagęściłam masę płatkami jęczmiennymi i bułką tartą. Wyszło bardzo dobre!
Katioczka 2014-01-13 16:32:54.122


Pasztet przepyszny!
Marcela 2013-09-29 11:17:57.458

Kingi, nie taka chwila. Po chwili nadal będziesz miała pastę - nawet jeśli kasza kuku nie będzie już surowa, to całość nie będzie jeszcze pasztetem. Ja piekłam w 200 st.C przez 40 min. (blaszkę wstawiłam do nieco już nagrzanego piekarnika). Przy czym miałam keksówkę wypełnioną po brzegi ;) Jeśli zrobisz cieńszy pasztet to szybciej odparuje i uzyska odpowiednią konsystencję.
patrycccja 2013-05-06 10:19:34.48

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tęczowy pasztet "bez strat" (z pozupnej włoszczyzny) (wegańska)
Raw choco bez strat... (wegańska & RAW)
Sałatka warstwowa (ovo-wege)
Warstwowe gazpacho (wegańska & RAW)
Warstwowy kanapkowy "sernik" z ziołami (lakto-wege)
Sałatka warstwowa z kapustą pekińską (lakto-wege)
Sałatka warstwowa a'la tortilla z pieczarkami (lakto-wege)
Cukinia a'la provencale - zapiekanka warstwowa z pomidorami (lakto-wege)
Deser warstwowy z hebatników i waniliowego deserku (wegańska)
Pasztet makrobiotyczny (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas