7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Makowiec wegański na kruchym spodzie

Średnia ocena: [4.25 z 4 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

masa makowa:
0,5 kg maku
szklanka rodzynek
ze dwie garście daktyli/ śliwek suszonych/ fig
pół szklanki różnorakich pestek, orzechów, migdałów itp.
dwie garście wiórków kokosowych
kilka łyżek słodu
skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
około pół szklanki kaszy kukurydzianej (ew. manny/ kuskusu)

ciasto:
1,5-2 szklanki mąki pszennej (razowa na pół z białą)
około pół szklanki oleju
szczypta soli
mąka sojowa - 2 łyżki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mak wypłukać, zaparzyć wrzątkiem (żeby wrzątku było 2-3 centymetry wyżej). Odstawić na kilka godzin (może być noc).

Namoczyć rodzynki i suszone owoce w niewielkiej ilości wody. Zmielić grubo, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać orzechy i pestki. Namoczony mak zmielić w maszynce 3 razy (ze specjalnym sitkiem może być 1 lub 2 razy) lub dokładnie zmiksować mikserem (to raczej ostateczność, bo mieli się trudno i długo) razem z połową namoczonych owoców. Do zmielonego maku dodać wiórki, resztę owoców, słód do smaku, skórkę pomarańczową i kaszy tyle, żeby masa zrobiła się gęsta, ale jeszcze półpłynna.

Zagnieść szybko ciasto z mąki, soli i oliwy tyle, żeby było jednolite. Dla lepszej zwartości można dodać mąki sojowej rozmieszanej na pastę w kilku łyżkach wody. Można dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić dobrze.

Rozgrzać piekarnik. Na blasze rozłożyć ciasto (ja robię kawałkami) w 3/4 ilości. Na to wyłożyć masę. na warstwę masy położyć ozdobnie paski lub inne kawałki reszty ciasta. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temp. 200 st. C
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2001-12-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Mógłby być bardziej "stabilny", ale generalnie wspaniały!
hauadaj 2014-04-18 21:31:14.434


Udał się :) jednak masa jeszcze bez kaszy była sucha i podlać musiałam wodą z cukrem.
Swaq 2013-12-31 10:21:06.7

Nie, to makowiec na kruchym spodzie. Dlatego z płynów jest głównie olej i tylko odrobina wody.
patrycccja 2012-12-04 18:57:16.348

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego (wegańska)
Wegańskie waniliowe kruche ciasteczka (wegańska)
Makowiec (bez ograniczeń)
(S)makowiec (wegańska)
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską) (wegańska)
Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański) (wegańska)
Wigilijny makowiec (bez ograniczeń)
Makowiec bez pieczenia (wegańska)
Czekoladowy tofurnik na orzechowym spodzie (wegańska)
Tarta truskawkowa na spodzie z ciasteczek (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas