7686 przepisów wegetariańskich
w tym 4881 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kapuśniak po łódzku (z prażokami)

Kapuśniak to moja ulubiona zupa. W dodatku bardzo rozgrzewająca i sycąca. Pycha.

Średnia ocena: [4.7 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

kapusta kiszona
2-3 marchewki
2 cebule
2 pietruszki
seler
3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
3 listki laurowe
pieprz
jarzynka

prażoki:
ziemniaki
sól
mąka pszenna (na 1 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki)

Przygotowanie:

Kapustę w zależności do upodobań kwasowych płuczemy lub nie, zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: marchewkę ucieramy na tarce, cebulę siekamy, pietruszka i seler w całości. Dodajemy też kaszę i listki laurowe, gotujemy przez około 30 minut. Doprawiamy.

Prażoki - gotujemy ziemniaki tak zwyczajnie; gdy już są miękkie, odlewamy wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki wody. Zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.

Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną cebulą) i rozkoszujemy się smakiem :-)
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: Jan 10, 2002
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A ile potrzeba kapusty na 4 porcje? I jaka kasza nadaje się najlepiej?
~meidalan Oct 24, 2011

Okolice Łodzi też znają te pyszne ziemniaki:-) U mnie zawsze się mówiło "prażuchy" (Piotrków Tryb.)
Morganka Aug 25, 2009

Po raz pierwszy zrobiłam kapuśniak w ten sposób, tzn. z kaszą i prażokami, pycha! Chyba najlepsze wydanie kapuśniaku jakie jadłam. Dodałam, poza tym co w przepisie, ziele angielskie i majeranek, a na koniec zagęściłam zasmażką.
Nie jestem pewna czy prażoki dobrze mi wyszły, były trochę jak papka (jak na zdjęciu), robiłam je według przepisu, ale same ziemniaki nie były najlepszej jakości, więc to może wina ziemniaków. Mimo wszystko było smaczne.
W domu rodzinnym mojego męża podaje się coś podobnego - ziemniaki ze smażoną cebulką - do niektórych zup: do barszczu ukraińskiego, białego i żurku.
ryfka Jul 23, 2009

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kapuśniak Wojmatów, z majerankiem (wegańska)
Kapuśniak ze śliwkami suszonymi (wegańska)
Kapuśniak z kiszonej kapusty (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z jabłkiem (wegańska)
Wiosenny kapuśniak z młodej kapusty (wegańska)
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mlekiem i śmietaną (lakto-wege)
Kapuśniak z kiszonej kapusty z cząbrem, zabielany śmietaną (lakto-wege)
Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym (wegańska)
Kwaśnica - góralski "kapuśniak" z suszonymi grzybami i fasolą (wegańska)
Kapuśniak z włoskiej kapusty, ziemniaków i innych jarzyn (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas