7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Musztardowa kostka tofu

Konkretny smak musztardy nadaje tej potrawie wyrazu. Delikatny aromat duszonej cebuli wspaniale go uzupełnia. Zazwyczaj robię takie tofu z kaszą/ziemniakami i surówką.

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [0]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kostka tofu naturalnego (300 g)
sos sojowy
musztarda
ew. niewielka cebulka
trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę o boku mniej więcej 1-1,5 cm. Skropić sosem sojowym tak, aby w miarę każda kostka była nim polana. Dodać musztardę - ile? ja nabieram odważnie na widelec i dodaję właśnie taki pełny.

Teraz należy przemieszać tofu. Świetnie się do tego nadaje jakiś zamykany pojemnik - obracając go niezbyt gwałtownie wymieszamy tofu tak, żeby równomiernie oblepiło się musztardą, a jednocześnie pozostało całe. Tofu jest delikatne i dość łatwo się rozpada, dlatego nie należy się nad nim zbytnio znęcać.

Tak "namoczone" tofu można teraz odstawić, żeby poczekało na swoją kolej, a w międzyczasie zająć się np. przygotowaniem pozostałych składników obiadu.

Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy tofu, można razem z posiekaną cebulą. Jest gotowe kiedy cebula się usmaży, a tofu nieco zarumieni.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-04-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kostka piaskowa (z tofu) (wegańska)
Kostki tofu w słonym karmelu i sezamie (wegańska+miód)
Sos musztardowy (wegańska)
Pieczona kostka ziemniaczana (wegańska)
Kostka sojowa w pomidorkach (wegańska)
Kostka sojowa w brokułach (wegańska)
Wieloowocowe kostki lodowe (wegańska)
Truskawkowe kostki z agaru (wegańska)
Gotowane ogórki w sosie musztardowym (wegańska)
Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas