7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tort bezjajomlek

Średnia ocena: [4.857142857142857 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [27]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

biszkopt karobowy:
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. karobu [*]
210 ml mleka sojowego
60 g margaryny
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

krem karmelowy:
1 szkl. cukru
2-3 łyżki gorącej wody
kostka margaryny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać mleko, roztopioną margarynę i aromat. Mieszać łyżką 2 min. Przełożyć do formy i piec min. 25 minut w temp. 180°C.

Krem:
Skarmelizować 1 szkl. cukru; dodać 2-3 łyżki gorącej wody. Po ostygnięciu mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego syropu. Rozrobić mikserem kostkę margaryny dodając do niej syrop. Tak wykonanym kremem przełożyć tort i wypaćkać go na zewnątrz. Dekoracje wg uznania.

Wskazówki i uwagi:

[*] Karob przypomina w smaku osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny.
Nadesłał(a) Seva, dnia: 2002-04-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Appie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

strasznie dużo proszku do pieczenia :(
~gość 2015-06-26 12:21:32.256

Zapytałam na Fejsie i na pewno syrop był za gorący albo margaryna za zimna, przy czym prawdopodobnie "większe znaczenie ma tu temperatura syropu niż margaryny". Syrop powinien być płynny, ale zimny. Ogólnie zasada przy robieniu kremów "maślanych" jest taka, że wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę. Dla pewności warto też dodawać karmel do margaryny po łyżeczce. No, to kompilacja wszystkich rad, jakie dostałam :)
Ktoś polecił też tą stronę: news.bbc.co.uk/dna/place-lancashire/plain/A1090630 - generalnie chodzi o badanie temperatury karmelu bez termometru, przy czym różnym temperaturom odpowiada różna zawartość wody w karmelu, co przekłada się też na jego właściwości i zastosowania. Z załączonej tabelki widać, że do zrobienia kremu potrzebujesz karmelu o najniższej temperaturze, żeby zachował stan płynny. Stąd wniosek, że cukier należy podgrzewać tak krótko, jak się tylko da. Szkoda, że przepis o tym nie wspomina.... Ale mam nadzieję, że powyższe rady się przydadzą i następnym razem wszystko się uda :) Daj znać, jeśli jeszcze raz się podejmiesz zadania :)
admin 2012-06-24 20:22:41.863

wszystko pieknie ladnie,tylko jak dodalam syrop do margaryny to mi sie zrobil jeden wielki cukierek w margarynie...DLACZEGO?
beasingh 2012-06-23 16:22:13.196

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tort arbuzowy (wegańska & RAW)
Tort Ambasador (wegańska)
Tort makowy (wegańska)
Tort warzywny (lakto-wege)
Tort truskawkowy (wegańska)
Tort Czerwonego Kapturka (lakto-wege)
Tort naleśnikowo-serowy (lakto-wege)
Czekoladowy tort z brzoskwiniami (bez ograniczeń)
Tort omletowy Marysieńka (bez ograniczeń)
Tort migdałowo-orzechowy (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas