7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kalafior z patelni

Jest to najsmaczniejsza postać kalafiora, jaką znam. Kalafior torturowany w wodzie zupełnie się do niego nie umywa! Ja tam kalafiora lubię od dawna, ale mój Wojtek dopiero od ostatniego weekendu, od kiedy za namową babci zrobił właśnie takie cudo :)

Średnia ocena: [4.777777777777778 z 45 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [47]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kalafior
oliwa lub olej do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kalafiora dokładnie opłukać i pokroić na różyczki. Wielkość zależy od własnych preferencji - jedni lubią dość konkretne kawałki, inni tak drobne, że równie dobrze kalafiora można by zetrzeć na tarce ;-) Miękkie części łodyżek też można wykorzystać - należy je obrać ze skórki i pokroić na plasterki lub w zapałki. Albo schrupać ze smakiem :-)

Kalafiora wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju/oliwy, obsmażyć przez kilka minut. Przykryć i dusić tylko chwilę, jeśli lubimy kalafiora "al dente", albo trochę dłużej, jeśli wolimy żeby był miękki. Lekko posolić i popieprzyć do smaku. Voila!

Wskazówki i uwagi:

Takiego kalafiora można podawać na wiele sposobów. Przepyszny jest sam, jako przekąska lub przystawka, oraz jako element większego posiłku. Może grać zarówno rolę sałatki jak i "kotleta". Uwielbiam kalafiora z pure i surówką! Świetnie się też komponuje z kaszą gryczaną (patrz np. kasza gryczana z olejem lnianym i słonecznikiem).
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: mama i babcia mojego Wojtka
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:


Przyłączam się do entuzjastycznych komentarzy.
Kalafior pycha, łodygi/głąb również, no ale ja to lubię również na surowo.
Znacznie smaczniejszy niż z wody/pary. Przygotowanie w woku wymaga więcej czasu - bardzo długo pozostaje chrupki. Dodałam pieczarki i - pod koniec - mrożony groszek i ulubione przyprawy.
Smakował dużym i małym. Z pewnością do powtórzenia w różnych smakowych odsłonach.
chez_paulina 2016-06-30 17:24:36.371

Kalafior, wyszedł pycha. Chyba smaczniejszy niż taki z wody.
Natka 2015-10-16 09:33:43.158

Zrobiłam, dodałam jeszcze troszkę czosnku, niezdrowe bo smażone, ale pyszne! ;)
Justyna 2015-05-20 23:17:10.105

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Jabłka z patelni (wegańska)
Kolorowe jajka z patelni (ovo-wege)
Crunchy z bakaliami z patelni (wegańska)
Papryka po hiszpańsku (z patelni) (wegańska)
Sałatka z soczewicą z patelni (lakto-wege)
Bananowe tofurniki z patelni (wegańska)
Wegańskie ciasteczka z patelni (wegańska)
Cukierki przyrządzane na patelni (lakto-wege)
Pizza z patelni (na cieście drożdżowym) (wegańska)
Rydze z patelni (saute lub w śmietanie) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas