7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Prażone pestki (posypka)

Bardzo dobre do posypywania kanapek, sałatek, duszonych warzyw, zup krem... Warto uprażyć więcej nasionek i trzymać w lodówce.

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [8]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pestki dyni
pestki słonecznika
sezam
siemię lniane

- w dowolnej ilości i konfiguracji

Przygotowanie:

Obłuskane pestki prażyć na suchej patelni: najpierw wrzucić słonecznik i dynię, po chwili dodać sezam i siemię. Są gotowe, kiedy się przyrumienią i zaczną pachnieć. Efekt zaskakujący.

Uwaga - najlepiej prażyć pod przykryciem (pestki strzelają!) lub na małym ogniu (żeby nie strzelały) dość często mieszając.
Nadesłał(a) ~daruma, dnia: 2002-06-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Praktyka warto posłuchać:) To ja jednak będę prażyć nasionka na bieżące zużycie. Dziękuję!
Dana 2012-10-02 13:03:36.881

Jeśli zapasik, to nieduży, na kilka dni, a posypkę najlepiej trzymać w lodówce. Prażąc niszczy się barierę ochronną nasiona i jest ono bardziej podatne na psucie, zwł. jeśli chodzi o jełczenie tłuszczu.
patrycccja 2012-10-01 16:53:39.084

Czy trzeba prażyć na bieżąco, w miarę potrzeby, czy można zrobić zapasik w słoiku? Po takich zachwytach muszę i ja spróbować. Dotychczas stosowałam nasionka wszędzie gdzie się dało, ale nieprażone.
Dana 2012-10-01 15:59:05.618

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Prażone śliwki lub jabłka (mus) (wegańska)
Prażone - ziemniaki i inne warzywa zapiekane w kapuście (wegańska)
Posypka banalna, ale jaka dobra! (wegańska)
Czekoladowe babeczki z truskawkami i migdałową posypką. (lakto-wege)
Pomidorowy brokuł z sezamową lub orzechową posypką (wegańska)
Ziarenka jako pikantna posypka do sałatek typu grecka (wegańska)
Banany gotowane w mleku kokosowym, z posypką (wegańska)
Ciecierzyca z prażonymi pestkami (wegańska)
Pasztet z pestkami dyni (wegańska)
Ryż z warzywami i pestkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas