7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Leczo

Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)

Średnia ocena: [4.571428571428571 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 duże papryki zielone (albo różnokolorowe - ta bladożółta też jest super!)
1/2 kg pomidorów (6 "jajek" lub 2-3 spore okrągłe)
2 nieduże cebulki
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka słodka mielona (dużo)
papryka ostra mielona (przynajmniej troszkę), świeża też może być

ew. czosnek
ew. kuskus lub ryż

Przygotowanie:

Warzywa umyć, pomidory i cebulę obrać ze skórki. Z papryki wykroić ogonek, usunąć pestki. Warzywa pokroić w spore kawałki - to nie surówka! :-) Wrzucić wszystko do sporego garnka i dodać trochę oleju oraz wody. Niektórzy dodają też czosnek - należy go posiekać, niekoniecznie w plasterki :) i wrzucić razem z warzywami.

Dusić od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozgotują, papryka zmięknie, a całość będzie dość gęsta, ale nie paćkowata. Na początku można dusić pod przykryciem, ale później należy odkryć, żeby nadmiar sosu odparował.

Pod koniec doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną (słodką i ostrą). Jak już pisałam powyżej - w wersji tradycyjnej powinno być pikantne, ale ja tak nie lubię, więc dodaję tylko troszkę ostrej papryki, bo to dobrze robi pomidorowym potrawom.

Wskazówki i uwagi:

Czasem robię mniej ortodoksyjną wersję, ale bardziej pożywną, bardziej obiadową - a mianowicie na koniec wsypuję kuskus i czekam aż namięknie. Ugotowany ryż oczywiście też się nadaje - można go wymieszać z całością albo podać osobno.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

No dobra, na razie bez zdjęć, ale przepis już jest: puszka.pl/przepis/8765-leczo_do_sloikow.html
Udanych przetworów! :)
patrycccja 2014-08-17 13:50:19.42

cottoncafe, pewnie! Nie ma z tym żadnego problemu - tylko nie należy zbyt długo gotować przed wrzuceniem do słoików i później zbyt długo pasteryzować, bo warzywa zrobią się zbyt miękkie. Mi to na przykład przeszkadza, nie wiem jak tobie ;) Postaram się na dniach zapuszkować inny sprawdzony przepis właśnie na lecho do słoików - tamto zawsze wychodzi bezbłędne :) Moja mama je robiła już jak byłyśmy maluchami :)
patrycccja 2014-08-17 13:25:28.611

Czy mogę to zapasteryzować na zimę?
cottoncafe 2014-08-16 15:31:01.717

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa a może jednak leczo? (wegańska)
Leczo z kalafiorem (wegańska)
Leczo do słoików (wegańska)
Leczo z czarną fasolą (wegańska)
Leczo z ziemniakami i cukinią (wegańska)
A może leczo? Z włoszczyzną i ew. z ciecierzycą (wegańska)
Leczo mojej mamy (z pieczarkami) (wegańska)
Leczo cukiniowo-paprykowe z makaronem (wegańska)
Leczo z fasolką mungo (mung) (wegańska)
Pikantne leczo z cukinią i pieczarkami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas