7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem

Średnia ocena: [4.75 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 3-4 osoby

makaron
1 bakłażan (ok. 400 g)
ok. 5 średnich, dojrzałych pomidorów lub odpowiednia ilość pomidorów z puszki (200-300 g, bez skórki!)

oliwa z oliwek do smażenia
sól
1 ząbek czosnku
trochę posiekanej świeżej bazylii (może być też suszona, chociaż świeża fajniejsza)

Przygotowanie:

Bakłażana umyć, usunąć ogonek, pokroić w kostkę ok. 1 cm. Pomidory obrać ze skórki i pokroić z grubsza w kostkę.

W oryginale leciało to tak: podsmażyć bakłażana lekko na oliwie tak, aby nie spalić. Jak zacznie puszczać sok i robić się taki szklisty, dodać pomidory i tak gotować przez ok. 15 min.

Ja wolę odwrotną kolejność, dzięki czemu bakłażan nie chłonie tłuszczu: najpierw należy udusić pomidory z dodatkiem oliwy, aż zgęstnieją i prawie uzyskają pożądaną konsystencję. Dodać bakłażana i dusić aż zmięknie i przestanie być gąbczasty. Można oczywiście dłużej, jeśli ktoś woli bardzo miękkiego.

Sos doprawić do smaku solą. Dodać drobno posiekany czosnek, chwilkę jeszcze potrzymać na gazie, dodać trochę posiekanej świeżej bazylii i na makaron.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-12-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego przez Terry na pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Polecam również cukinię w zastępstwie bakłażana i dodatek ziół prowansalskich. Proste i wyborne:)
~Karo 2013-08-22 11:15:22.716

O nie, właśnie dzisiaj wymyśliłam ten przepis i chciałam go dodać na puszę, ale widzę, ze ktoś mnie ubiegł! :) Tylko mój przepis był ciut inny: podsmażyłam też jedną cebulkę i dodałam przecier pomidorowy. Dodatkowo wydrążyłam środek z dużej bułki, podpiekłam ją i wypełniłam ją bakłażanowo-pomidorowym farszem. Z makaronem sos komponuje się wyśmienicie.
koszka 2013-08-21 18:28:51.433

Bardzo fajny przepis. Sos jest przepyszny! Dziękuję :)
Żyrafa 2011-11-02 15:10:17.168

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron fusilli po sycylijsku - z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska)
Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym z rodzynkami i pinią (wegańska)
Makaron z sosem pomidorowym na maśle (lakto-wege)
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym (wegańska)
Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron z sosem pomidorowym z kozim serem (lakto-wege)
Sos kabaczkowo-pomidorowy z makaronem żytnim (wegańska)
Sos sojowo-pomidorowo-paprykowy do makaronu, kasz (wegańska)
Pomidorowy sos do makaronu z cukinią i czosnkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas