7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Brokuł dla Wojtka (z ryżem i czarną gorczycą)

Jest pyszny, aromatyczny i atrakcyjnie wygląda.

Średnia ocena: [4.285714285714286 z 7 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1/2 kg ryżu (w przybliżeniu 2 szkl.)
1 brokuł lub odpowiednia ilość mrożonego
2 łyżki czarnej gorczycy
olej do smażenia
sól
ew. oliwa z oliwek/olej (może być zimnotłoczony)

Przygotowanie:

1. Ryż przesmażyć na odrobinie oleju, aż się zeszkli. Wrzucić do małej ilości osolonej wody (tak, aby woda odparowała w czasie gotowania), zamieszać i ugotować. Nie należy go już później mieszać, bo się przypali.
2. Brokuły umyć i podzielić na małe różyczki.
3. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić gorczycę. Przykryć (będzie strzelać!), trzymać tak chwilę co jakiś czas potrząsając patelnią żeby przemieszać nasionka. Po chwili gorczyca zacznie aromatycznie pachnieć.
4. Brokuły wrzucić do gorczycy i poddusić pod przykryciem kilka minut, aż będą miękkie. W razie potrzeby, jeśli olej rozgrzał się za bardzo, można dodać odrobinę wody.
5. Wszystko zmieszać.
6. Jeśli ryż jest suchy, można dodać trochę oliwy z oliwek lub neutralnego w smaku oleju.

Wskazówki i uwagi:

* Czarnej gorczycy nie należy zastępować białą - jest bez porównania mniej aromatyczna. Wiem, że jak się nie ma co się lubi... ale naprawdę nie warto.
* Do białego ryżu można dodać trochę czarnego.
* Brokuły najlepsze i najzdrowsze są zanim zakwitną, dlatego należy wybierać te twarde i jasnozielone.
Nadesłał(a) Kinga, dnia: 2000-08-14 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Biała gorczyca jest dobra jako dodatek do kiszenia ogórków. W powyższym przepisie czarna gorczyca jest znakomita. Pyszna potrawa :)
Dana 2013-07-31 16:53:44.548

Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ciekawy smak ma ta czarna gorczyca. Dodam tyko że posoliłam brokuła podczas duszenia . W przepisie wymieniona jest sól ale w opisie do przepisu nie jest napisanie żeby posoloić. Pozdrawiam.
Sweetfairy 2013-02-26 19:39:13.404

Tym razem użyłam czarnej gorczycy i niestety zawiodłam się. Nie smakuje mi. Czarna gorczyca owszem jest super, ale... nie do tego przepisu.
Irokezik91 2010-11-14 23:28:09.729

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kabaczek faszerowany ryżem z czarną gorczycą i np. groszkiem (wegańska)
Sałatka z czarnej fasolki, kiełków słonecznika i brokułów (wegańska)
Gallopinto - ryż z czarną fasolą (wegańska)
Placki bananowe dla Wojtka (wegańska)
Sałatka z czarnej fasolki, ryżu i warzyw w pikantnym sosie (wegańska)
Risotto Wojtka (z cukinią, papryką i kukurydzą) (wegańska)
Buraczki z gorczycą i wiórkami kokosowymi (wegańska)
Smażonka makaronowa z gorczycą i lnem (wegańska)
Piegowaty chrzan z gorczycą lub makiem (wegańska)
Puree z brokułów (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas