7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne

Średnia ocena: [4.2 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [9]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3,5 słoiczka 200 ml

3/4 kg cierpkich jabłek (ok. 3 duże jabłka)
1 średni ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 szkl. soku z pomarańczy
1 łyżka cynamonu w proszku
1 łyżka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. ciemnego cukru lub innej substancji słodzącej, np.fruktozy
1 szkl. octu jabłkowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, do smaku)

Przygotowanie:

Pokroić jabłka na niezbyt małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami w garnku. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje.

Podawać np. z ryżem i ciecierzycą po hindusku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-01-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Food for Life" Neal D. Barnard, przepis autorstwa Jennifer Raymond
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Mega wyrazisty smak! Podam go jutro na obiad z indyjskimi placuszkami, zapowiada się super :)
Ksiezyc 2013-11-22 22:50:00.591

A jabłek obranych 900g ;-), czyli ciut więcej.
martina 2013-10-20 23:24:26.14

Zrobiłam ;-) z modyfikacjami. Zamiast szklanki cukru dałam tylko 75g trzcinowego, bo tylko tyle mi zostało na stanie (i ta ilość wystarczyła, ale jabłka miałam w miarę słodkie, a nie kwaskowe ;-)). Pomarańczę mi zjedli, więc dodałam wodę z odrobinką soku z cytryny. Cynamonu - czubata łycha, ocet balsamiczny, bo jabłkowy się skończył. Zamiast pieprzu cayenne użyłam 40g posiekanej papryczki chilli. I 3 ząbki czosnku. Szczyptę kurkumy dorzuciłam, wyszedł mi piękny czekoladowy kolor :D Bardzo smaczne. 5 x 200ml.
Z czerwonym octem winnym też pewnie wyszłoby super.
martina 2013-10-20 23:22:13.345

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kompot jabłkowy z goździkami (wegańska)
Chutney jabłkowy z rodzynkami (wegańska)
Zupa ze śliwek z cynamonem i goździkami (lakto-wege)
Aromatyczny dip/ chutney morelowy (z imbirem i goździkami) (wegańska)
Herbata imbirowa z cynamonem i goździkami (rozgrzewajaca) (wegańska+miód)
Dynia marynowana z goździkami, cynamonem i estragonem (wegańska)
Dip z awokado z cayenne (wegańska)
Chutney z pomidorów (wegańska)
Chutney z gruszek (wegańska)
Chutney brzoskwiniowy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas