7683 przepisów wegetariańskich
w tym 4877 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Soczewica - jak gotować?

W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.

Średnia ocena: [4.7 z 15 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. soczewicy czerwonej, zielonej lub brązowej
3 szkl. wody (dla czerwonej ugotowanej na gęsto, np. na pastę, wystarczy 1,5 + ew. 1/4 szkl.)
1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie)
1-2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2-3 ćwiartki cytryny lub 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Można najpierw lekko podsmażyć soczewicę na łyżce oleju z 1-2 ząbkami czosnku. Zalać trzema objętościami wody, posolić, gotować pod przykryciem 25-30 min., a czerwoną 8-12 min. (w zależności od tego czy cała czy w połówkach i od pożądanej twardości).

10 min. przed końcem gotowania (w przypadku czerwonej 5 min. przed końcem) wrzucić kilka (2-3) ćwiartek cytryny lub sok z cytryny. Można uchylić przykrywkę, żeby woda odparowała.

Wskazówki i uwagi:

Biorąc pod uwagę, że skórki cytrusów nasączane są chemią, lepiej obrać cytrynę przed dodaniem do soczewicy.
Nadesłał(a) pat, dnia: Feb 7, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Aleksandra Kłosiewicza z pl.rec.kuchnia
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

A to nie wiem, dziwne to. Zielona w kwadrans? Albo za długo prażyłaś, albo nie wiem... akurat zielona gotuje się mi najdłużej ze wszystkich.
Luna7 Feb 16, 2013

Luna7 no wlasnie zielona, powinna byc dobrej jakosci, bo kupilam ja w sklepie BIO.
alicjusz Feb 16, 2013

Alicjusz, a jakiej soczewicy użyłaś? Jeśli czerwonej lub żółtej, to nic dziwnego, że się rozpadła. Wg mnie ten przepis nadaje się do zielonej, ew. brązowej lub czarnej, ale tu bym skróciła czas gotowania.
Tak, soczewica powinna być al dente. A dokładniej - miękka, nadająca się do jedzenia, ale zachowująca swój kształt!
Luna7 Jan 26, 2013

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kasza jaglana - jak gotować (wegańska)
Soja gotowana jak groszek, w strączkach (wegańska)
Bób - jak gotować, do czego wykorzystać (wegańska)
Soczewica gotowana z cebulą i pomidorami suszonymi (wegańska)
Cypryjskie Fadżi czyli pyszna soczewica gotowana z ryżem i cebulą (wegańska)
Prawie jak smalec (wegańska)
Grzyby jak ryby (wegańska)
Kruszonka na ciasto - jak zrobić (wegańska)
Pierogi ruskie jak od babci (wegańska)
Babka gotowana (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas