7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Soczewica z pieczarkami i selerem naciowym

Danie delikatne w smaku, o przyjemnym aromacie. Do tego chrupiący seler. Może stanowić samodzielne danie lub być podane jako jarzynka do obiadu.

Średnia ocena: [4.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [3]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica (ja użyłam czerwonej)
ew. czosnek
ew. cytryna
pieczarki
cebula
seler naciowy
olej do smażenia
ew. pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
sól

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, ew. z dodatkiem czosnku, ok. 10 min. Przed końcem gotowania można wrzucić ćwiartkę obranej ze skórki cytryny.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę posiekać, udusić razem na oleju. Kiedy już pieczarki będą gotowe, wrzucić do nich soczewicę oraz pokrojonego w plasterki selera naciowego. Można ew. dodać trochę obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów. Jeśli trzeba, dosolić do smaku. Poddusić krotko, żeby seler nie stracił chrupkości, ale nie był już całkiem surowy.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-02-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


No to już wiem co robię z selerem naciowym .
Zrobiłam z kuskusem, naprawdę dobre.
Euforio 2012-10-19 13:30:43.059

wow pycha:) zastanawiałam się czy wyjdzie zjadliwe a wyszło baaardzo dobre, polecam!
sunflower_ren 2010-07-12 16:26:03.213

całkiem dobre, ale by nie było mdłe do podsmażanej cebuli dodałem mały kawałek pokrojonego drobniutko imbiru i maleńką, posiekaną,ostrą papryczkę bez pestek. Później w trakcie duszenia dodałem pastę z bazylii i świeży tymianek. No i oczywiście sos sojowy.
~jano 2007-12-06 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Soczewica z pieczarkami, marchewką i selerem naciowym (wegańska)
Kuskus z patelni, z soczewicą, cieciorką i selerem naciowym (lakto-wege)
Ryż z selerem naciowym, pieczarkami i pomidorem (wegańska)
Leczo wielowarzywne - z cukinią, selerem naciowym, marchewką i pieczarkami (wegańska)
Dipy (np. do selera naciowego) (lakto-wege)
Zupa krem z selera naciowego (lakto-wege)
Pasta jajeczna z selerem naciowym (bez ograniczeń)
Sałatka makaronowa z selerem naciowym (wegańska)
Seler naciowy smażony w imbirze (wegańska)
Zupa z selera naciowego z sojaczami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas