7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kurki saute na oliwie i maśle

Jak dużo kurek w koszyku, to pozwalam sobie zrobić je w najprostszy sposób, a gwarantujący najwspanialsze przeżycia smakowe.



Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

kurki
oliwa do smażenia
masło
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kurki dokładnie czyszczę i myję jeszcze dokładniej w bieżącej wodzie. Większe sztuki kroję na połówki, a mniejsze pozostawiam w całości.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy i wrzucam grzyby. Smażę je na największym ogniu - na początku smażenia puszczą dużo soku i niestety w trakcie smażenia będą się okropnie szybko zmniejszać - te wspaniałe grzyby mają to do siebie, że potrafią się zmniejszyć nawet czterokrotnie, tak więc trzeba ich wrzucić na patelnię tyle, ile się da!

Kiedy sok z grzybów odparuje, zmniejszam ogień i smażę je do średniej miękkości. Kiedy są miękkie i z lekka zrumienione dodaję czubatą łyżkę masła, odrobinę soli, pieprzu i jeszcze przez krótką chwilę po jego rozpuszczeniu, smażę potrawę na dużym ogniu.

Grzyby są mocno pomarszczone i przypieczone - znak, że są już takie, jakie być powinny. Pachnie wtedy, oj pachnie grzybami w całym domu. I... już. Nic więcej nie trzeba.

Wskazówki i uwagi:

Doskonałe takie kurki jako przystawka przed kolacją. Najlepiej spożywać je z pszenną bułką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2003-05-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Gotowanie to sztuka!
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Masło? Najlepiej pominąć - puszka.pl/przepis/2628-duszone_kurki.html :)
~x 2010-07-28 09:05:34.51

masło nie jest wegańskie.
czym je zastąpić?
~hen.harrier 2007-02-24 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Rydze z patelni (saute lub w śmietanie) (wegańska)
jajecznica na pomidorach i oliwie (ovo-wege)
Jajecznica z kurkami (bez ograniczeń)
Tarta z kurkami (bez ograniczeń)
Zupa z kurek (wegańska)
Spagetti z kurkami (wegańska)
Sałatka z kurkami (lakto-wege)
Duszone kurki (wegańska)
Kurki - mrożenie (wegańska)
Masło grzybowe (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas