7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Sałatka: smażony boczniak z krążkami cebuli i pomidorami

W ten sposób można przygotować również pieczarki. Jest to samodzielne danie z pieczywem lub dodatek do większego zestawu obiadowego.

Średnia ocena: [5.0 z 5 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok 50 dag boczniaka
3 duże pomidory
2 średnie cebule
olej do smażenia
sól
czosnek granulowany
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Boczniaki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć na ściereczce, pokroić w niezbyt cienkie paski, oprószyć granulowanym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), pokroić w ósemki. Cebule obrać i pokroić w krążki.

Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść na niej paski boczniaków, podsmażyć je najpierw z każdej strony na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień, krótko poddusić, wyjąć, dokładnie odsączyć z oleju.

Pozostały na patelni olej wylać, wlać nowy, rozgrzać, kłaść na nim krążki cebuli, obsmażyć je z obu stron na złoto, wyjmować po ocieknięciu oleju.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. W salaterce wymieszać obsmażone kawałki boczniaków, cebulę oraz cząstki pomidorów. Sałatkę lekko oprószyć solą, obficie posypać natką pietruszki.
Nadesłał(a) Sunnta, dnia: 2003-07-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: ulotka w sklepie
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Boczniaki minimalnie osoliłam również przed smażeniem. Wyszło dużo lepsze niż się spodziewałam - po prostu pyszne :) Słonawe, lekko czosnkowe boczniaki świetnie kontrastują ze słodkawą, lekko skarmelizowaną cebulą. A do tego świeży smak pomidora - ekstra!
patrycccja 2009-10-08 15:50:51.023

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sałatka z boczniaków z pomidorami (wegańska)
Smażone krążki cebuli (wegańska)
Sałatka ryżowa ze smażoną cebulą i sosem sojowym (bez ograniczeń)
Sałatka z boczniaka z jabłkiem, papryką i pomidorem (wegańska)
Smażone panierowane krążki cebuli (ovo-wege)
Cebula smażona z marchewką (wegańska)
Cebule na sposób francuski (smażone panierowane krążki) (lakto-wege)
Krążki cebuli w kożuszku - smażone w cieście z czosnkiem (bez ograniczeń)
Sałatka makaronowa ze smażoną cukinią, pomidorem i sokiem pomarańczowym (wegańska)
Cebula smażona z kotletami sojowymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas