7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szarlotka z mąki gryczanej z prażonymi jabłkami i różowym lukrem

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [1]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na tortownicę o średnicy 26cm/

ciasto:
300g mąki gryczanej
150 g cukru
150 g masła roślinnego
1 jajo
szczypta soli

masa:
750g jabłek
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
deczko imbiru
rodzynki
płatki migdałowe
pocięte orzechy laskowe

dodatki na wierzch:
2 łyżki marmolady morelowej
4 łyżeczki cukru pudru
wódka z wiśni

Przygotowanie:

Mąkę zagnieść z cukrem, masłem, jajem i solą. Włożyć ciasto do lodówki na 2 godziny.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę razem z bokami, porobić dziurki widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, czasami mniej.

Jabłka i resztę składników na masę wrzucić do garnka, dodać odrobineczkę wody i gotować/dusić aż jabłka się zrobią na tyle miękkie, by widelcem się dały zrobić na miazgę (ja to na oko robię).

Masę jabłkową włożyć do tortownicy i przykryć pozostałym ciastem. Piec przez ok. 30 min.

Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy, niech wystygnie. Roztopić marmoladę w garnku i pomalować wierzch, zostawić do ostygnięcia.

W szklance rozrobić cukier puder z wódką, żeby gęste było, i posmarować wierzch - to będzie ten słynny, pyszny, różowy lukier, na punkcie którego mam fioła. Niech ostygnie. Wyjąć z tortownicy i gotowe:)))
Nadesłał(a) jojo don huevo, dnia: 2004-03-21 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

zrobilam ta szarlotke, nie bez trudnosci pewnych, i calkiem smaczna wyszla. choc dla mnie za slodka. i to mimo, ze dodalam mniej cukru i nie robilam lukru ani nie smarowalam armolada. ale to u mnie normalne - slodycze dla mnie powinny byc ledwo slodkie :)

zamiast masla dodalam oleju - w nieco eksperymentalnych ilosciach. ciasto wydawalo mi sie za suche, zeby pozniej mialo sie dac rozwalkowac, wiec dodalam troche wody. mozliwe, ze to przez to mi sie pozniej troche lepilo. ale przebrenelam przez to dzielnie i jakos sie udalo :)

co do mnie to powiem, ze gdyby bylo mniej slodkie, to z checia bym go jadla. ale jestem zbyt leniwa, zeby tyle sie meczyc nad ciastem. ja wole przepisy typu wsypac, zamieszac, wlac do formy ;) wiec polecam, ale bardziej ambitnym :)
patrycccja 2004-03-24 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron z prażonymi jabłkami i cynamonem (wegańska)
Lukier (wegańska)
Chleb esseński (z mąki gryczanej i podkiełkowanego ziarna) (wegańska)
Naleśniki z mąki gryczanej + nadzienie szpinakowe lub brokułowe z kukurydzą (bez ograniczeń)
Botwinka różowa wegańska (wegańska)
Różowe tofu - pasta (wegańska)
Oponki wegańskie z lukrem (wegańska)
Muffinki cytrynowe z lukrem (wegańska)
Ciecierzyca z prażonymi pestkami (wegańska)
Pasta z prażonego słonecznika (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas