7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kokardki ze szparagami i sosem pomidorowym [Farfalle agli asparagi]

Średnia ocena: [4.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

300 g makaronu
500 g szparagów
300 g pomidorów świeżych lub z puszki
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1/2 czerwonej pikantnej papryczki (peperoncino) lub odrobina ostrej papryczki z proszku
4 łyżki oliwy
sól do smaku

Przygotowanie:

1. Oczyścić i umyć szparagi, odkroić ich górną część z kwiatem, pozostałą resztę pokroić w drobniejsze kawałki.
2. Ugotować pokrojone szparagi na parze lub w małej ilości posolonej wody tak, żeby nie były bardzo miękkie (max. 10 minut), następnie odcedzić. Ja preferuję na parze.
3. Umyć pomidory i pokroić w drobną kostkę. Można też użyć pomidory z puszki - wtedy lepiej kupować te bez skórki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać roztarty czosnek i ostrą papryczkę, lekko podsmażyć.
5. Dodać ugotowane szparagi i pomidory. Jeśli używamy paprykę w proszku, to dodajemy ją teraz. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje.
6. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente" odcedzić i dobrze wymieszać z gotowym już sosem.

Natychmiast podawać. Smacznego!!!

Wskazówki i uwagi:

Nawet jeśli nie lubicie ostrych potraw (ja nie lubię), to polecam dodanie chociaż odrobiny ostrej papryczki. Dosłownie na czubek noża. Świetnie podkręca sos pomidorowy :)
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Serwis Makaron
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

O tak! Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak.... czysta rozkosz:)
Dana 2012-06-20 17:17:11.876

Muszę przyznać że wyszło pyszne. Zastosowałam sie do podanych proporcji, tylko pomidorów wzięłam trochę więcej :) Przez nieuwagę szparagi gotowałam trochę dłużej niż trzeba, tak że były akurat do jedzenia. Nie dodałam ich więc do pomidorów, tylko skropiłam oliwą, delikatnie posoliłam i wrzuciłam na makaron, a całość polałam sosem pomidorowym. Przy okazji ładniej wyglądało - polecam :)
patrycccja 2008-06-17 19:50:50.467

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kokardki z sosem pomidorowym z pieczoną papryką (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Szparagi z sosem majonezowym i orzechami (wegańska)
Sałatka ze szparagów z truskawkami i jogurtowo-rzodkiewkowym sosem (lakto-wege)
Szparagi po flamadzku (w sosie jajeczno-ziołowym) (ovo-wege)
Sos holenderski do szparagów i innych warzyw (bez ograniczeń)
Sałatka z białych szparagów z sosem śmietanowo-koperkowym (lakto-wege)
Sos beszamelowy do szparagów i zupa-krem szparagowa (wegańska)
Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem (wegańska)
Sos "Chateau" do ziemniaków, szparagów i innych warzyw (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas