7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pieczony bakłażan najlepszy do kanapek

Średnia ocena: [4.416666666666667 z 12 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [15]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bakłażany
sól
olej
czosnek

Przygotowanie:

Kroisz bakłażana w plastry. No takie nie najcieńsze, bo się zaraz przypalą, powiedzmy grubości 4 mm ;), każdy smarujesz pędzlem lub łapką ;) olejem, a potem wyciskasz czosnek i po trochu rozsmarowujesz na każdym plastrze.
Ja kiedyś je soliłam i potem zbierałam tę wodę, ale od dawna tego nie robię i nie są gorzkie, szkoda roboty, wiesz, one pewnie są już tak sztuczne, ze nie są gorzkie ;)

Tak przygotowane kładziesz na blasze, w naczyniu żaroodpornym czy czym chcesz, i tak odrobinę znów olejem skrapiasz, żeby się tak łatwo nie przyjarały i do piekarnika. Nie wiem jaka temperatura. Musisz je obserwować.
Temperatura nie najwyższa, ale trochę więcej niż połowa... Mam nadzieję, że rozumiesz. Ja to na oko robię. I musisz do nich zaglądać, żeby nie zrobiły sie zasuszone. Jakbyś to po nich widziała, to wyjmij całość i bardziej polej wszystko olejem. Jak już będą dobre, to się zrobią takie jakby półprzezroczyste. No nie wiem jak to opisać - one są miękkie i takie już nie białe, a bardziej jakby półprzezroczyste. Na pewno wiesz o co chodzi.

Je się na zimno najlepiej, ale można też na ciepło na kanapkę z pomidorem...Wow! Poezja.

Wskazówki i uwagi:

Ja mimo wszystko bakłażana najpierw solę - głównie dla smaku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2005-08-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Viktorija
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

coz za malo konkretny przepis, nie wiem z niego nic!
~magda 2014-08-01 15:00:53.622


git, robiłam w ten sposób bakłażana na pizzę i bardzo dobrze wyszedł, mniej tłusty niż z patelni :) piekłam w ok. 180* z termoobiegiem, szybko się zrobił.
majczi 2013-07-18 14:09:11.943

bakłażany trzeba posolić może i dla smaku może żeby zabić goryczkę ale też nie wchłaniają tak oliwy a z kolei bez oliwy zrobią się wióry
Galna 2011-03-17 15:42:06.365

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Pieczony bakłażan z kiełkami (wegańska)
Bakłażan pieczony pod pomidorami i serem (lakto-wege)
Pieczony bakłażan z sosem z migdałów i porzeczkami (wegańska)
Papryka, cukinia, bakłażan - warzywa pieczone na blasze (wegańska)
Oliwkowe pingwiny - najlepszy przepis na domowe przyjęcie (wegańska & RAW)
Najlepsze ogórki w zalewie musztardowej (do słoików) (wegańska)
Najlepsze burgery wegańskie jakie jadłam! (wegańska)
Kanapki z buzią (lakto-wege)
Poranne kanapki (wegańska)
Bakłażan zapiekany z cukinią (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas