7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Zupa-krem pomidorowa z czosnkiem i szczyptą gałki

Magda: "Można podać, wedle upodobania, z krakersami, makaronem naleśnikowym, ryżem, cienkimi tostami natartymi czosnkiem, kostkami chleba usmażonymi na maśle z ziołami, groszkiem ptysiowym lub posypać parmezanem ciętym w cienkie listki i ustroić listkiem bazylii".
Ja kostki chleba smażę na oleju, a zupę posypuję nie parmezanem tylko startymi na tarce migdałami - odlot! :D


Średnia ocena: [4.9375 z 16 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [16]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka posiekanych pomidorów - świeżych lub ze słoika albo z puszki (najlepiej całe, bez skórki)
+ 1 szklanka soku z puszki po pomidorach
1 cebula
2 ząbki czosnku (jak kto lubi)
2 łyżki oliwy do smażenia
1/2 szklanki bardzo mocnego wywaru z warzyw
2 łyżki koncentratu
1 łyżka maggi - ja pominęłam, nie dodaję takich rzeczy
sól
pieprz
oregano
bazylia
szczypta gałki muszkatołowej

1 szklanka śmietanki (w wersji lakto, czyli dla spożywających nabiał; w wersji wegańskiej pominąć)

Przygotowanie:

W zimie, jeśli ma się pomidory w słoju albo z puszki, odcedzić, zachować cały sok. Pomidory posiekać na kawałki.

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, nie przysmażając, dodać pomidory i smażyć na wysokim ogniu ciągle mieszając, około 2 minuty, dodać po kolei resztę składników oprócz śmietanki, gotować na małym ogniu 5 minut.

Przelać do blendera, w dwóch lub trzech porcjach (w wersji lakto-wege dodając śmietankę). Po zmiksowaniu przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając.

Wskazówki i uwagi:

Magda napisała: "Zupa-krem musi mieć śmietankę, żeby naprawdę była creme".
Ja oczywiście zrobiłam bez śmietany, bo jestem weganką. Pycha! Śmietana wcale nie jest potrzebna :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2006-03-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, Magdalena Bassett
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Pyszna! Za mocno doprawiłam, więc dodałam ziemniaka i troszkę wody dla rozrzedzenia ale i tak jest super :)
~Karolina 2015-03-12 17:44:41.014

Dzisiaj zjadłem, przepyszne! Polecam gorąco przepis. ;)
~Filip_Mazurek 2013-11-05 18:08:02.749

zjedlismy zupe z mozarella i swieza bazylia, zupa wchodzi do naszego obiadowego repertuaru, jest przepyszna:)
hebiichigo 2012-05-07 17:50:09.649

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa krem z przecieru pomidorowego z czosnkiem (wegańska)
Zupa krem z konserwowego groszku z czosnkiem (wegańska)
Pomidorowa zupa-krem z sokiem z pomarańczy (lakto-wege)
Zupa (krem) paprykowo-pomidorowa z grzankami (wegańska)
Zupa krem z soczewicy z curry i przecierem pomidorowym (wegańska)
Zupa ciecierzycowo-pomidorowa z awokado (prawie krem) (wegańska)
Zupa-krem pomidorowy z ciecierzycy lub fasoli (wegańska)
Pomidorowy krem z awokado (wegańska)
Sos pomidorowy z cukinią i czosnkiem (wegańska)
Zupa-krem bakłażanowa (lakto-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas