7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Kluski lane na śniadanie

Przepis pochodzi z lat dzieciństwa. Prawie zawsze jadąc do babci dostawałam na śniadanie lane kluseczki. Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam posypywać je po wierzchu cukrem. Teraz za nic bym takich nie zjadła. Z kolei znajoma, jeśli nie posoli odrobinę mleka, to w ogóle tego nie przełknie - a naprawdę uwielbia lane kluski. Tak więc można je jeść na różne sposoby w zależności od upodobań :-)

Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [7]


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

mleko - 1 litr
jajka - 3 szt.
mąka - 6 czubatych łyżek
sól - 1 płaściutka łyżeczka
cukier - 2 płaskie łyżeczki

Przygotowanie:

Najpierw robimy ciasto: wszystkie składniki oprócz mleka wrzucamy razem do dużego kubka, dodajemy ok. 5 łyżek mleka (mniej jeśli ktoś lubi twarde kluchy i "czyste" mleko, więcej dla tych co lubią miękkie kluseczki i dodatkowe "farfocle"). Resztę mleka wlewamy do garnka przepłukanego uprzednio zimną wodą i gotujemy.

W tym czasie mieszamy ciasto mikserem - można też ręcznie, ale jeśli ktoś ma lenia jak ja, polecam mikser :-)

Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy gaz. To bardzo ważne, żeby gaz podczas lania ciasta nie był zbyt duży, bo mleko nam wykipi. Nie radzę więc szarżować i próbować oszczędzać na czasie :-) Oczywiście mleko nie może też przestać się gotować, bo zamiast klusek będziemy mieli na dnie pacię z surowego ciasta.

Teraz powoli lejemy ciasto jednocześnie mieszając mleko łyżką. Oczywiście nie lejemy non stop w jednym miejscu, żeby kluski się ze sobą nie sklejały. Czym cieńszy strumyk ciasta, tym drobniejsze kluseczki. Jeśli ciasto jest bardzo gęste należy "odcinać" kluski łyżką, bo na pewno nie uda nam się takiego ciasta lać :)

Jeszcze chwilę gotujemy (jeśli zrobiliśmy duże kluski z b.gęstego ciasta, to ta chwila powinna być nieco dłuższa :) i gotowe - smacznego!
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


mój smak dzieciństwa, najlepsze śniadanie! chyba wciąż jestem dzieckiem, bo niezmiennie posypuję je cukrem, solą nigdy ;)
majczi 2012-09-29 10:34:58.929


przepis super! właśnie takich kluseczek szukałam!
koperco 2011-05-24 10:21:58.854

Moje kluski na mleku słyną na okolicę, a różnica polega na:
składniki:
2 jajka
8 czubatych łyżek mąki
mleka tyle samo objętościowo co jajek
soli do smaku
wykonanie:
Ciasto rozrobione jest dużo tępsze to znaczy ja nie leję cienkiego strumienia ale ucinam łyżką. Ważne jest aby mleko ciągle się gotowało, a kluski spadały na mleko nie klejąc się do tych w garnku. Ja to robię na dużym palniku na cały gaz. W efekcie po ugotowaniu to nie jest taka papka, ale zdecydowane kluseczki w mleku. Po ugotowaniu ja dosalam, co bardzo polecam. Dzieci wola dosłodzić. Smacznego
~Mirek 2006-07-14 00:00:00.0

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Kluski lane na śniadanie (z tofu zamiast jajka), w wersji zwykłej lub bezglutenowej (wegańska)
Racuchy na śniadanie (wegańska)
Śniadanie z banana z bakaliami (wegańska)
Kluski gryczane (wegańska)
Kluski amarantusowe (bez ograniczeń)
Kluski z "serem" (wegańska)
Kluski śląskie (wegańska)
Kiełkowa harmonia smaków na śniadanie (lakto-wege)
Owocowa zupa krem na śniadanie (wegańska)
Marfefkowe śniadanie z płatków zbożowych (wegańska+miód)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas