7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Spaghetti z bakłażanem, kaparami i oliwkami

Przepis podobny do "Spaghetti o dwóch smakach", ale z nieco innymi składnikami. Czasem robię bez kaparów, bo generalnie bardzo rzadko ich używam i nie wszyscy je lubią.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

spaghetti
bakłażan
czosnek
kapary w occie
oliwki zielone lub czarne
natka pietruszki
mała, ostra papryczka
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy spaghetti, a w tym czasie przygotowujemy bakłażana z dodatkami.

Bakłażany kroimy w ok. 1-centymetrową kostkę. Czosnek obieramy ze skórki i drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobno siekamy (jeśli lubimy łagodniejsze potrawy możemy ograniczyć jej ilość lub pominąć). Oliwki przekrawamy na pół lub kroimy w plasterki.

Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy papryczkę i czosnek, solimy. Wstawiamy na gaz i podsmażamy delikatnie, żeby czosnek sie nie spalił. Wrzucamy bakłażana i smażymy aż "spotnieje" i zmięknie (na tym etapie patelnię możemy przykryć pokrywką, żeby ułatwić sobie zadanie). Pamiętamy o mieszaniu, żeby się nic nie przypaliło.

Po ok. 10 minutach bakłażany powinny być gotowe. Dodajemy do nich kapary, oliwki i pietruszkę.

Gotowy makaron wrzucamy do warzyw, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2007-06-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: -
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Bakłażany faszerowane z oliwkami i kaparami (ovo-wege)
Lipcowa sałata z fetą, oliwkami, kaparami i winegretem (lakto-wege)
Marokańska sałatka ziemniaczana - z oliwkami i kaparami (wegańska)
Pasta kanapkowa z soczewicy z oliwkami i kaparami (wegańska)
Spaghetti o dwóch smakach [Spaghetti ai due sapori] - ze smażonym bakłażanem i sosem pomidorowym (wegańska)
Spaghetti z czarnymi i zielonymi oliwkami, chili i czosnkiem (wegańska)
Spaghetti z czosnkiem, świeżymi pomidorami, oliwkami i natką (wegańska)
Bukiet warzyw z brązowym ryżem, oliwkami, kaparami i mozarellą (lakto-wege)
Fasola perłowa a'la Bożenka - z migdałami, oliwkami i kaparami (wegańska)
Makaronowa sałatka śródziemnomorska z papryką, pomidorami, oliwkami i kaparami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas