7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka wbrew pozorom robi sie szybko, choć jest to naturalnie dość pracochłonne - ale późniejsza zabawa warta jest zachodu!
Nie ma się tez co obawiać, że wyjęte wróżby nie będą wyglądały estetycznie - karteczki nie nasiąkają tłuszczem, napisy się nie rozmazują i wszystko jest w porządku :)


Średnia ocena: [3.6666666666666665 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [12]


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

Proporcje na ok. 30-35 sztuk:

30-35 dag mąki
8 dag cukru (może być cukier puder)
3 jajka
2 łyżki oleju
1/2 torebki cukru waniliowego (0,8 dag)
szczypta soli (tak tak, sól też, uwydatnia smak i słodycz ciasteczek)
kilka migdałów

Przygotowanie:

Jako że później nie będzie na to czasu, najpierw należy przygotować karteczki z wróżbami, dobrymi oczywiście :) Żeby później praca przebiegała sprawniej, dobrze jest je pozwijać w ruloniki lub poskładać.

Mąkę przesiać. Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść na dość twarde ciasto. Następnie rozwałkować je cienko i pociąć na kwadraty. Na środku każdego z kwadratów ułożyć samego migdała lub migdała i zwiniętą karteczkę z wróżbą. Boki ciasteczek zlepić formując trójkątne piramidki. Uważać, żeby karteczki z wróżbami nie wbiły się niechcący w ciasto :) Rogi piramidek można dodatkowo jakoś wygiąć, żeby ciasteczka wyglądały bardziej oryginalnie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej ciasteczka i piec około 20 minut w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2008-10-15 20:14:37.119
Źródło/autor przepisu: http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/chinskie-ciasteczka-z-wrozba_02.html (przepis przeniesiony z kuchareczka.blox.pl)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie ma za co i dziękuję :) Pozdrawiam ciepło, na te mrozy sie przyda!
~kuchareczka 2012-02-03 18:21:40.267

Cześć kuchareczka - dzięki za info i że chciało ci się za tym pogrzebać! Dodałam do przepisu źródło, ale do bookmeacookie, bo jest więcej zdjęć ciasteczek :D a poza tym ten blog jest bardziej aktualny, więc lepiej promować ten właśnie :)
patrycccja 2012-02-03 13:18:58.087

To jeszcze raz ja :) Sprawdziłam na moim poprzednim blogu - kuchareczka.blox.pl - przepis zamieszczałam w poniedziałek, 04 lutego 2008, wpis na puszce jest z adnotacją: Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2008-10-15
Źródło/autor przepisu: od koleżanki. Link do przepisu na moim poprzednim blogu dla potwierdzenia, że wszytsko się zgadza: kuchareczka.blox.pl/2008/02/Chinskie-ciasteczka-z-wrozba.html
~kuchareczka 2012-02-02 16:25:13.169

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Chińska jajecznica (ovo-wege)
Makaron chiński na ostro (wegańska)
Ciasteczka Carlene (lakto-wege)
Ciasteczka śmietankowe (lakto-wege)
Ciasteczka imbirowe (ovo-wege)
Ciasteczka na choinkę (ovo-wege)
Ciasteczka migdałowe (ovo-wege)
Ciasteczka maślane (bez ograniczeń)
Ciasteczka orzechowe (lakto-wege)
Ciasteczka kokosowe (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas