7746 przepisów wegetariańskich
w tym 4933 wegańskich
napisz do nas pomoc / FAQ

Majonez wegański z mleka sojowego

Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.

Średnia ocena: [4.576923076923077 z 26 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [82]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu, przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować (zdecydowanie lepiej użyć blendera). Mleko powinno nabierać objętości, dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno być puszyste.

Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!). Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy. Smacznego & GO VEGAN!

Wskazówki i uwagi:

Należy majonez potraktować blenderem (takim zanurzeniowym, tzw. żyrafą), bo używając miksera (końcówek do mieszania ciasta) nie uzyska się gęstej konsystencji.
Nadesłał(a) moli monster, dnia: 2007-10-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wojtek Mirenka - dziękuję :)
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

blender a mikser- różnica jest kolosalna! mi wyszedł po blenderze mega gęsty (konsystencja jak jajeczny) a po mikserze tylko "może być" ;)
~ja 2015-12-24 14:24:09.371


W smaku nie jest zły, problemem jest konsystencja i trwałość. Świeży wyszedł mi spieniony jak Śnieżka a po 1 dniu rozwarstwił się w sałatce na olej i ciecz. :/
drevni_kocur 2015-03-27 12:41:50.547




amanda3601 2015-01-05 23:19:08.287

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Majonez z mleka sojowego (z ziemniakiem lub bez) (wegańska)
Majonez z mleka sojowego (z sokiem cytrynowym zamiast octu) (wegańska)
majonez z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Majonez Wiesi z mleka skondensowanego (lakto-wege)
Majonez sojowy (wegańska)
Tofu z mleka sojowego (wegańska)
Jogurt z tofu i mleka sojowego (wegańska)
Śmietana sojowa (na bazie mleka sojowego) (wegańska)
Sos "tatarski" na bazie tofu i mleka sojowego (wegańska)
Wegańskie leczo z kotletami sojowymi (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2018 puszka.pl | napisz do nas