7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Domowy wegański chleb

Chlebek wiele nie urośnie, więc formę musimy wybrać według własnych upodobań. Nie jest pracochłonny, chociaż cały proces zajmuje trochę czasu. Koszt na dwie duże formy to w sumie około 14 złotych.
Długo się trzyma i jest naprawdę smaczny!


Średnia ocena: [5.0 z 2 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [5]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mąki tortowej pszennej typ 450
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka słonecznika
1 szklanka pestek dyni
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli (może być nawet więcej)
około 4-6 szklanek wody

Przygotowanie:

Ciasto wyrobić łyżką drewnianą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odłożyć do słoika 3-4 łyżki ciasta na następny chleb ( słoika nie zakręcać, ponieważ cisto urośnie).

Pozostałe ciasto przełożyć do 2 foremek tzw. keksowych, wysmarowanych margaryną. Pozostawić w formach na 14-16 godzin.

Wstawić do piekarnika na 25 minut - 220 st. C., potem 1,5 godziny w 150 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Osobiście korzystałam z zakwasu od koleżanki, to fajny sposób na 'podanie dalej' przepisu (jeśli chcemy, możemy nasz zakwas komuś dać i polecić ten super wypiek :) )
Nadesłał(a) xnikax, dnia: 2008-06-01 13:34:47.612
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Nie, na podstawie fragmentu tego ciasta dopiero się robi zakwas. Można tez oczywiście robić go od podstaw, zaczynając od mąki, ale taki młody jest kiepski, wypieki mogą na nim nie wyjść. Tak czy siak brakuje informacji ile tego zakwasu powinno się dodać - ta informacja faktycznie została pominięta.
Próbuję się skontaktować z xnikax. Jeśli nie uzupełni tych informacji to będę musiała usunąć przepis, bo jest niekompletny...
patrycccja 2010-03-06 21:24:37.596

Hm... A ja tak sobie myślę, że ten zakwas, to jest to po prostu to odłożeone ciasto chlebowe (cytuję: "Po tym czasie odłożyć do słoika 3-4 łyżki ciasta na następny chleb ( słoika nie zakręcać, ponieważ cisto urośnie)"). Hm... Może to o to chodzi... ^.-
Shaera 2010-03-06 15:01:43.523

zdjęcie chleba pyszne, ale przepis bezużyteczny.
cieszymy się wszyscy, że koleżanka dała Ci zakwas, ale
ILE TEGO ZAKWASU do chleba i JAKIEGO ???????????????
tak wygląda zaśmiecanie puszki...
~olga 2010-03-06 03:12:48.505

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Wegańska domowa chałwa (wegańska)
Domowy chleb pszenny pełnoziarnisty (wegańska)
Wegańskie tiramisu z domowymi biszkoptami (wegańska)
Chleb chrupki domowy z masą pestek i nasionek (wegańska)
Domowy makaron wegański (sojowy lub inny) z cynamonem (wegańska)
Cebulowy gryczany wegański chleb bezglutenowy z automatu (wegańska)
Musztarda domowa (wegańska+miód)
Domowy jogurt (lakto-wege)
Kefir domowy (lakto-wege)
Majonez domowy (ovo-wege)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas