7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą

Rukola dzięki króciutkiemu podsmażeniu traci większość swojej goryczki zachowując jednak jędrność i wprowadza do potrawy przyjemny, świeży smak. Zdecydowany akcent suszonych pomidorów kontrastuje natomiast z delikatnym tofu i makaronem. To autorski pomysł mojego Wojtka, na stałe wszedł do naszego menu :)

Średnia ocena: [4.9 z 10 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [10]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

makaron - używamy różnych, czasem nawet połamanego spaghetti ;)
sól
suszone pomidory
tofu naturalne
rukola
olej lub oliwa z oliwek do smażenia (można wykorzystać olej z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron.

W tym czasie suszone pomidory kroimy w paseczki, a tofu w drobniejszą lub grubszą kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię i smażymy, aż tofu się troszkę przyrumieni. Dodajemy opłukaną i osuszoną rukolę, mieszamy przez chwilę, aż rukola "oklapnie", ale nie za długo, żeby nadal zachowała jędrność. Przekładamy natychmiast z patelni, nawet jeśli makaron nie jest jeszcze gotowy.

Wszystko razem mieszamy, żeby makaron przeszedł aromatem pozostałych składników. Można dosolić do smaku. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2008-06-18 21:51:40.821
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Czaiłam się na ten przepis kilka lat, nie wiem czemu tak długo, chyba to rukola na patelni mi się wydawała podejrzana. Niepotrzebnie.
Pyszny, sycący, zdrowy, superszybki obiad. Dodałam czosnek, a rukolę wrzuciłam na patelnię tuż przed zdjęciem z ognia. Na talerzach posypałam prażonymi pestkami dyni. Obiad w 15 minut. To się nazwya fast food po wegańsku :-)))))))
~Marta 2015-07-21 18:08:44.776

zrobiłam dziś drugi raz i już wyszło jak należy - rukolę wrzuciłam na patelnię, wymieszałam i od razu zdjęłam - nie straciła smaku, mniam! a i smażenie tofu z pomidorami suszonymi jest bardzo dobrą opcją, super aromat :) posypałam płatkami drożdżowymi.
majczi 2014-04-30 17:31:19.906

Majczi, czosnek dobry do wszystkiego! ;D A rukola to faktycznie chwila-moment. Dosłownie, tak jak napisałam, trzeba jej tylko chwilę, żeby oklapła. Zwł. jeśli później ma trafić do świeżo ugotowanego makaronu - to przecież dalsze podgrzewanie.
patrycccja 2014-04-19 15:47:31.256

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (wegańska)
Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami (wegańska)
Włoska sałatka makaronowa z rukolą, serem owczym i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Makaron razowy z sosem z awokado i suszonymi pomidorami (lakto-wege)
Sałatka z szafranowym makaronem i suszonymi pomidorami (wegańska)
Kanapki zawijane z suszonymi pomidorami i tofu (lakto-wege)
Farsz - szpinak, tofu i pomidory suszone (wegańska)
Makaron z serkiem topionym i rukolą (lakto-wege)
Makaron ze szpinakiem, tofu, pieczarkami i pomidorami (wegańska)
Makaron sojowy z tofu, pomidorami i groszkiem (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas