7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Musli domowe z żurawiną i innymi bakaliami

Nie lubię kupnego musli ani crunchy - zawiera prawie same płatki owsiane, a dodatkowo cukier i kandyzowane owoce. Ja wolę dużo orzechów i naturalną słodycz! :) Dlatego też, gdy nadchodzi chłodniejsza pora roku, robię większą ilość musli i przesypuję do szklanego słoja. Żurawina jest jednym z moich ulubionych dodatków. Podobna do rodzynek, ale mało słodka, delikatnie kwaskowata i ogólnie o wiele smaczniejsza :D

Średnia ocena: [5.0 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

* 3 szklanki płatków, owsianych lub różnych mieszanych (z pominięciem ryżowych i gryczanych)
* 2-2,5 szklanki różnych orzechów (u mnie dominują włoskie i migdały), super są też pestki słonecznika
* 1 szklanka żurawiny suszonej i ew. innych suszonych owoców (np. rodzynek, jabłek, moreli, śliwek)

Przygotowanie:

Większe orzechy, migdały i suszone owoce warto z grubsza posiekać. Wymieszać wszystkie składniki i gotowe :)

Wcześniej warto jednak zadbać o kilka kwestii. Koniecznie trzeba usunąć wszelkie fragmenty skorupek od orzechów. Warto też odrzucić resztki łupinek, jeśli jakieś zostały na pestkach słonecznika.

Robiąc na zapas większą ilość musli należy też sprawdzić czy termin przydatności do spożycia poszczególnych składników jest wystarczająco długi. Zwłaszcza jeśli chodzi o orzechy, które zawierają sporo tłuszczu.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2008-10-22 22:23:16.534
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Uwielbiam to musli! A moja mama i ciotka to już w ogóle - pełen zachwyt! Żadne im tak nie smakuje jak "moje" ;)
~żurek 2014-09-10 09:48:28.6

Suuuper! Często robię podobne, acz porcje jednorazowe, dzięki czemu mogę często zmieniać składniki. Uwielbiam żurawinę! Podobne do płatków owsianych są orkiszowe, których używam, ew. płatki sojowe. Otręby daję granulowane, też fajnie smakują. Osobiście lubię jeszcze dorzucić pokrojonego banana.
devlin 2011-02-01 08:44:44.477

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Musli domowe: zbożowe ze słonecznikiem (wegańska)
Domowe batoniki musli na mleku skondensowanym (lakto-wege)
Kisiel z żurawin, rabarbaru, malin lub innych owoców (wegańska)
Muesli (musli) namaczane z jabłkami, bananami lub innymi owocami (wegańska)
Kasza gryczana ze śliwkami i innymi bakaliami (wegańska)
Chrupiąca granola z wiórkami kokosowymi i innymi bakaliami (wegańska)
Ryż z oliwą, sezamem i innymi bakaliami (wegańska)
Lodowa finezja - domowe lody śmietankowe z bakaliami (lakto-wege)
Zimowy chlebek drożdżowy ze skórką pomarańczową i innymi bakaliami (wegańska)
Kasza jaglana na śniadanie - z cynamonem, prażonym słonecznikiem i innymi bakaliami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas