7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tofu własnej produkcji

W oryginalnej, wschodniej kuchni, do ścięcia białka na serek używano skał zawierających związki wapnia zamiast kwasku cytrynowego. Obecnie, w przemyśle spożywczym używa się do tego celu chlorku wapnia - CaCl2.

Średnia ocena: [3.0 z 3 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [17]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka soi
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Wypłukać soję i namoczyć przez noc.
Zmiksować z 6 szklankami wody i przecedzić przez ściereczkę. Zmiksować ponownie z 4 szklankami i przecedzić. Mleko sojowe zagotować przez 5 minut. Po odstawieniu z ognia dodać sól i kwasek cytrynowy (sok z cytryn), mieszać przez chwilę. Po 20 minutach odcedzić serek przez durszlak. Zostawić do odcieknięcia na 2-3 godziny.
Nadesłał(a) Gandalf, dnia: 2000-06-21 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis ogólnie znany
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Ja też zrobiłam pierwszy raz z kupnego mleka sojowego. Na dodatek słodzonego i waniliowego (Alpro) :) Wyszedł cudownie pyszny twarożek, jak taki deserek dla dzieci, jestem w szoku. Na 1 litr mleka kupnego użyłam soku z 1 dużej cytryny. Smak cytryny jest wyczuwalny, ale wanilia jednak dominuje.
Planowałam zrobić tofurnik,ale serek wyszedł tak pyszny, że zjedliśmy go na kolację z makaronem, posypany domowym cukrem waniliowym. To był mój ulubiony deser-posiłek jak byłam mała (twarożek z makaronem i cukrem waniliowym), więc rozpływam się z zachwytu.
Będę robić częściej tofu ze słodzonego mleka. Wychodzi znacznie "gładsze" niż to kupne i kompletnie nie ma posmaku soji. Gdyby nie komentarze pod tym przepisem nie wpadłabym na tak genialny pomysł. Chociaż mleka sojowego z Biedry raczej nie używam, bo dla mnie jedzie chemią.
Do odważnych świat należy :)
~Marta 2015-01-29 22:09:08.206

Bardzo fajny przepis. Natomiast nie trzeba używać soku aż z 2 cytryn, wystarczy z 1 i też wyjdzie przy takiej ilości soi.
~Nikita 2013-02-03 17:40:37.9

OpenWorld - polecam Tobie zrobić tofu według tego przepisu: puszka.pl/przepis/4770-pyszne_twarde_tofu_bez_cytryny.html Mi zawsze wychodzi, a smak tofu porównywalny ze sklepowym! Muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam tofu na soku cytrynowym, kiedyś jednak spróbuję, bo rzeczywiście takie tofu może przypominać w smaku twarożek...
Iwo-na 2012-11-16 16:26:24.677

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Cukier waniliowy własnej produkcji (wegańska)
Chlebki pita własnej produkcji (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym (lakto-wege)
Wiśnie w soku własnym (wegańska)
Pieczarki w sosie własnym, na maśle (lakto-wege)
Ser topiony własnej roboty (bez ograniczeń)
Pieczarki faszerowane pomysłem własnym (wegańska)
Przyprawa curry własnej roboty (wegańska)
Medaliony sojowe w sosie własnym (wegańska)
Śliwki na zimę (w soku własnym) (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas