7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Tofu i makaron w sosie pomidorowym z suszoną śliwką i bakłażanem

Przepyszne danie obiadowe :)

Średnia ocena: [4.0 / 1 ocena] | dodaj ocenę | komentarze [2]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

makaron świderki
kostka tofu ze stadionu :) lub dwie kostki tofu paczkowanego (w sumie ok. 300-350g)
bakłażan
puszka pomidorów
100 g suszonych śliwek
2 małe cebule
sos sojowy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
oregano
czosnek granulowany
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tofu kroimy w grubą kostkę, podsmażamy na głębszym oleju, odkładamy. Na patelni (a najlepiej w woku) podsmażamy pokrojonego w plasterki, a potem w ćwiartki, bakłażana, dodajemy pokrojone drobno pomidorki, podlewamy sosem sojowym, wrzucamy wcześniej podsmażoną i lekko posoloną cebulkę, łączymy wszystko z tofu i pokrojonymi na połówki, przelanymi wrzątkiem śliwkami.

Doprawiamy do smaku i na samym końcu mieszamy na patelni wszystko z ugotowaną paczką makaronu świderki. Niesamowicie pyszne!

Wskazówki i uwagi:

Dla tych, którzy może nie wiedzą: na targowisku (eks stadion Dziesięciolecia w Warszawie) można dostać fantastyczne tofu, w sklepach z orientalnym jedzeniem. Sprzedają je na kostki, dwa razy większe niż to paczkowane ze sklepu i jest tysiąc razy smaczniejsze :)
Nadesłał(a) rondel, dnia: 2008-11-30 19:50:29.452
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

To jeszcze dodam, że kto nie przepada za śliwkami suszonymi, ten powinien wszystkie pokroić np. w plasterki i wrzucić z pomidorami żeby się rozgotowały. Mój Wojtek np. śliwki wybierał, ale resztę wsunął aż mu się uszy trzęsły i jeszcze dokładkę wziął :)
patrycccja 2009-10-02 20:38:47.709

No nie wygląda to zbyt reprezentacyjnie (nawet fotki nie próbowałam zrobić), ale za to jest bardzo smaczne :) Niektórych może zdziwić śliwka suszona, ale przecież _smakosze_ polecają lekkie dosładzanie pomidorów, a śliwka słodka jest - czy nie tak? :)

Następnym razem wprowadzę drobne modyfikacje - bakłażana lekko osolę (dla smaku, bo te w PL sprzedawane goryczki nie mają) i nie będę wcześniej przesmażać (tylko tłuszcz chla, a taki wrzucony w sos pomidorowy robi się miodzio!). Część śliwek, tak jak tym razem, wrzucę do pomidorów, żeby się z nimi rozgotowały - mniam. No i nie będę wszystkiego razem mieszać - podział na kluchy i na sos nie jest zły ;) A tofu też można nie do środka, tylko na wierzch (zwł. takie przed smażeniem namoczone w sosie sojowym).
patrycccja 2009-10-01 16:48:55.635

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Sos warzywno pomidorowy z bakłażanem i soczewicą (wegańska)
Fasola Jaś duszona w sosie z suszonych śliwek (wegańska)
Tofu w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron z suszonymi pomidorami, tofu i rukolą (wegańska)
Makaron z sosem pomidorowym na maśle (lakto-wege)
Makaron z sosem warzywno-pomidorowym (wegańska)
Makaron gotowany w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym (wegańska)
Makaron z pomidorowo-bakłażanowym sosem (wegańska)
Sos z tofu, np. do makaronu z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas