7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Szybka indyjska pasta z soczewicy (z tahini i czosnkiem)

Idealna do kanapek oraz jako dip ;]



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżka stołowa tahini
4 pieczarki
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku

garam masala
curry
pieprz
sól

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę około 10 min., a w tym czasie kroimy czosnek oraz pieczarki.

Miksujemy pieczarki, przecier pomidorowy oraz czosnek dodając ugotowaną soczewicę. Na końcu dodajemy tahihi. Przyprawiamy do smaku i gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Świetne zestawienie smakowe z pomidorem na kanapkach oraz jako dip do marchewki i chipsów.
Nadesłał(a) xgabrielllex, dnia: 2008-12-13 08:27:33.449
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Bardzo w porzo :) Myślałam że garam masala i curry nie bardzo tu pasują, a może za to dam więcej tahini - jak przy hummusie. Okazało się, że jest dokładnie odwrotnie - indyjskie przyprawy pasują super, a z tahini swobodnie można zrezygnować ;) Jeszcze koncentratu pomi lepiej dać bardziej czubate łyżeczki wg. mnie.
Pieczarki i czosnek gotowałam razem z soczewicą (1 szkl. wody na 1/2 szkl. soczewicy) - w razie gdyby surowe pieczarki miały po dłuższym czasie ściemnieć i puszczać wodę. Czosnek z kolei (4 ząbki) złagodziłam tym sposobem, żeby móc iść później do ludzi ;D
patrycccja 2014-01-22 19:13:22.793

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Tahini (sos/pasta z sezamu) z czosnkiem (wegańska)
Bardzo prosta i szybka zupa z soczewicy (z koncentratem i czosnkiem) (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Prosta pasta z soczewicy (ze smażoną cebulką i czosnkiem) (wegańska)
Pasta z tofu i tahini (wegańska)
Dressing z tofu i tahini z czosnkiem (wegańska)
Zupa z soczewicy ze szpinakiem (prawie indyjska) (wegańska)
Boskie indyjskie burgery z soczewicy (ovo-wege)
Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini z warzywami (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas