7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Brownie

Mokre, mocno czekoladowe ciasto powstało podobno dlatego, że pierwszy wykonawca zapomniał spulchniacza... jednak taki jest jego urok. Weganom smakuje wybitnie.

Średnia ocena: [4.71875 z 32 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [23]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

2,5 gorzkiej czekolady (dobra jest Alpen Gold ze skórką pomarańczową)
kostka masła lub niepełna szklanka oleju
ok. szklanka cukru
w wersji ovo-wege: ok. 4-5 jajek
w wersji wegańskiej: 3 banany i ok. 0,5 szklanki roślinnego mleka waniliowego (chodzi o to, żeby była podobna objętość i konsystencja do jajek)
1,5 szklanki mąki (na pewno nie więcej)
200 g pokruszonych orzechów włoskich lub nerkowca (tak było w oryginalnym przepisie) lub 2/3 dżemu jagodowego

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Rozpuść czekoladę z tłuszczem (najlepiej w kąpieli wodnej, tzn. jeden garnek z wodą stoi na ogniu, a w nim drugi rondel z rozpuszczaną czekoladą i tłuszczem).

Połącz banany i mleko (albo jajka) z cukrem (ja to zrobiłam mikserem). Dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i połącz do jednolitej konsystencji. Dodaj mąkę, połącz. Dodaj orzechy albo dżem.

Wylej do formy około 30x30cm (świetna jest okrągła, wielkości dużej pizzy). Wstaw do piekarnika na około 35-40 minut.

Wskazówki i uwagi:

Składniki podaję w wersji lacto-ovo i ich wegański odpowiednik. Zaznaczam, że ja robiłam wersję wegańską.

Po upieczeniu czuć banany, więc można pomyśleć o jakimś innym sposobie zastąpienia jajek, jeśli ktoś nie lubi połączenia banana i czekolady.

Po upieczeniu można podważyć ciasto w formie, żeby się nie odrywało przy krojeniu.
Nadesłał(a) żuczynka, dnia: 2009-04-14 10:59:45.726
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:


Pyszne moje ulubione : )
lidusia34 2016-02-27 16:45:46.022


Ja dodaję pół szklanki cukru i pół słoika dżemu truskawkowego np. Wtedy jest idealnie słodkie.
superzebra 2014-09-10 17:51:17.338

czekolada Alpen Gold ze skórką pomarańczową NIE JEST WEGAŃSKA. czytajcie skład
~Marta 2013-08-24 14:05:11.871

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Najprostsze brownie (wegańska)
Witariańskie brownie (wegańska & RAW)
Migdałowy brownie (wegańska)
Prosty czekoladowy brownie (wegańska)
Bezglutenowy owocowo-orzechowy brownie (wegańska)
Wegańskie brownie z daktylami i mlekiem kokosowym (wegańska)

Nowości:

Orientalna brukselka z mlekiem kokosowym (wegańska)
Zupa z cukinii i jarmużu (wegańska)
Proste naleśniki z bananem i kakao (wegańska)
Komosa na czerwono (wegańska)
Niebiańska Tarta Gruszkowo Jabłkowa (lakto-wege)
Proste burgery soczewicowo-jaglane (wegańska)
Surówka z mizuny w lekkim winegrecie (wegańska)
Domowa zupka instant (wegańska)
Dynia z papryką (wegańska)
Rosół z brukselką (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas