7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Mazurek daktylowo-pomarańczowy na kruchym cieście (wegański)

Średnia ocena: [4.166666666666667 z 6 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [16]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych
4 szklanki mąki razowej
2,5 szklanki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
ok. 3/4 szkl. wody (20 łyżek ;p)
ok. 2 szklanki oleju

0,5 kg suszonych daktyli
3 pomarańcze
2 słoiki powideł
po garści: orzechów włoskich, skórki pomarańczowej, moreli suszonych, rodzynek i co kto jeszcze lubi :D

cukier + woda na glazurę

Przygotowanie:

Z płatków, mąki razowej i zwykłej, cukru, wody i oleju zagnieść kruche ciasto, wstawić na godzinę do lodówki.

Daktyle posiekać. Pomarańcze sparzyć, wyszorować, pokroić razem ze skórką i dodać do daktyli (ja zwykle daję 2,5 ze skórką i 0,5 obranej). Gotować, podlewając wodą przez ok. 15 min, do rozgotowania daktyli. Zmiksować i wystudzić.

Ciasto podzielić na 4 części - 3 większe i jedną mniejszą. Z pierwszej dużej rozwałkować placek (jeśli ciasto nie daje się rozwałkować można "wykleić" nim blachę). Na to wyłożyć marmoladę pomarańczowo-daktylową. Rozwałkować/wykleić drugą warstwę ciasta, przełożyć powidłami i przykryć trzecim plackiem. Z czwartej, mniejszej części ulepić "węża" i zrobić obwódkę na placku.

Piec ok. 60 min w 180 stopniach (dobrze jest położyć odrobinkę luźnego ciasta na wierzch i po godzinie na nim sprawdzić, czy już się upiekło.
Z wody i cukru ugotować glazurę (tzn. rzadki lukier) i polać/posmarować nią upieczone ciasto, na to wysypać bakalie.
Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Niektóre proporcje mogą wydawać się dziwne, ale to dlatego, że robiłam ciasto i na bieżąco zapisywałam ilości składników:D
Nadesłał(a) Olga, dnia: 2009-04-14 10:47:39.436
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Zdjęcia do przepisu:


Nowe komentarze:

Przepyszny!Faktycznie z wałkowaniem należy sobie odpuścić,ale smak rekompensuje wszystko:)
magonia 2014-04-19 10:20:21.551

5/5 cudowne, zrobiłam na Wielkanoc, wszystkim smakowało :)
Dwie uwagi:
1. Zapominamy i w ogóle nie zawracamy sobie głowy żadnym wałkowaniem! To nie jest strudel z białej mąki. W ten sposób od razu oszczędzamy sobie niepotrzebnych stresów, a i tak mamy doskonały efekt.
2. Daktyli nie trzeba kroić na kawałki przed duszeniem (co jest dość upierdliwe), bo i tak dość szybko rozgotują się na piękną masę :)
* to, że jest go dużo to zaleta! :D
ogia 2013-05-05 15:06:35.053


Robiłam ciasto wczoraj i jestem raczej rozczarowana. Po pierwsze proporcje są kosmicznie duże - ciasta wychodzi zdecydowanie za dużo. Po drugie - w ogóle nie chciało się lepić, a o rozwałkowaniu nie było mowy. Dolną warstwę "wykleiłam" a kolejne już wykruszyłam. Smak po upieczeniu taki sobie - jak dla mnie zbyt gorzko-pomarańczowe. Dla mnie strata nerwów ;)
Irre 2013-03-30 16:56:42.439

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Mazurek figowo-pomarańczowy (lub daktylowo-pomarańczowy) (wegańska)
Ciasto daktylowo-pomarańczowe (wegańska)
Szarlotka na kruchym cieście (z margaryną wegańską) (wegańska)
Ciasto daktylowe z orzechami (ovo-wege)
Ciasto owsiano-daktylowe (wegańska)
Ciasto marchewkowo-daktylowe (wegańska)
Kruche ciasto ze sliwkami (lakto-wege)
Kruche ciasto na tartę (lakto-wege)
Kruche ciasto z truskawkami (bez ograniczeń)
Daktylowe ciasto z pysznym sosem (bez ograniczeń)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas