7714 przepisów wegetariańskich
w tym 4906 wegańskich
napisz do nas księga gości pomoc / FAQ

Pasta/smarowidło z czerwonej soczewicy z tymiankiem i curry

Przepis znalazłam w "Vege", zrobiłam sobie na święta, zasmakowało mi, więc pragnę podzielić się tym odkryciem;) Nie pamiętam dobrze smaku jajka, ale podobno smakuje podobnie ;)

Średnia ocena: [4.714285714285714 z 14 ocen] | dodaj ocenę | komentarze [11]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

czerwona soczewica - 1 szklanka
płatki owsiane - na oko ;) tak z 4-5 łyżek
oliwa z oliwek - około 0,5 szklanki
tymianek - 1 łyżeczka
curry/kurkuma - 0,5 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Wsypujemy do garnka soczewicę, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy łyżeczkę tymianku (ważne, bo nadaje aromat całej paście) i pół łyżeczki curry. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas i kiedy tak z połowa wody się wygotuje, dodajemy płatki owsiane. Mieszamy co i raz.

Kiedy woda całkiem się wygotuje, soczewica jest już zazwyczaj miękka (trwa to około 20 minut). Zdejmujemy z gazu. Dodajemy oliwę, sól, sos sojowy i miksujemy albo po prostu ucieramy, mieszamy wszystko razem :) Próbujemy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw.

Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. I zajadamy - pycha! ;)

Wskazówki i uwagi:

Może się wydawać, że pół szklanki oliwy to za dużo i pasta będzie za rzadka, ale fajnie tężeje i jest idealna ;)

Przepis trochę zmodyfikowałam, tzn. nie pamiętam jak dokładnie było w Vege, ale efekt ten sam ;)
Nadesłał(a) Magda-Andrzej, dnia: 2009-04-26 09:46:47.819
Źródło/autor przepisu: na podstawie "Vege", luty 2009r.
Widzisz w przepisie jakieś błędy, niedociągnięcia? zgłoś to administratorowi

Nowe komentarze:

Avalo - ile wody dałeś do gotowania? Może więcej niż w przepisie i tu leży problem rzadkiej konsystencji? To moja ulubiona pasta z czerwonej soczewicy, robiłam ją wielokrotnie. Nawet jej nie miksuję - soczewica świetnie się rozgotowuje, a jak dla mnie konsystencja nie musi być homogeniczna. I tak jak sugeruje autor(ka) przepisu, dodaję sporo oliwy (lub oleju rzepakowego zimnotłoczonego), choć może nie aż pół szklanki - po ostygnięciu pasta tężeje i gdy dam za mało oleju, jest za sucha.
MagdaM 2015-09-13 19:51:34.622

Jestem uzależniona od tej pasty, robię ją co 3 dni. Jest naprawdę genialna w smaku!
kajarek94 2015-07-01 19:52:00.648


Pasta genialna w smaku! Z braku płatków owsianych dodałem kilka łyżek amarantusa, a zamiast pół szklanki oliwy dałem 2 łyżki oleju kokosowego. Mimo tego pasta wyszła nieco rzadka, więc wydaje mi się, że lepiej nie dawać tak dużo oliwy/oleju.
Avalo 2013-09-09 19:52:19.699

Podziel się wrażeniami

Dodaj komentarz

Autor komentarza:*
Jeżeli jesteś już zarejestrowany/a:
Twój nick (login):
Twoje hasło:
Jeżeli nie masz konta:
Twój podpis:

Treść*:

Podobne wg nazwy:

Zupa z czerwonej soczewicy z curry i grzankami (wegańska)
Minimalistyczna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkiem i curry (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy na ostro (wegańska)
Zupa curry z czerwonej soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z pomidorem, czosnkiem i miętą (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z koncentratem pomidorowym i czosnkiem (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy i selera naciowego (wegańska)
Kanapkowa pasta z czerwonej soczewicy z oliwkami (wegańska)
Pasta z czerwonej soczewicy z siemieniem lnianym (ovo-wege)
Smarowidło do kanapek z soczewicy (wegańska)

Ocena

zamknij





 
© 2000-2013 puszka.pl | napisz do nas